Neverovatno otkriće švajcarskih lekara: Pretvorili ćelije raka u masne ćelije, zaustavili metastaze i širenje bolesti!

Neverovatno otkriće švajcarskih lekara: Pretvorili ćelije raka u masne ćelije, zaustavili metastaze i širenje bolesti!

Švajcarski naučnici kažu da ćelije raka mogu brzo da reaguju i prilagode se promenama u okolini, u ovom slučaju, da se transformišu u drugačiju vrstu ćelija!

Reč je o eksperimentu na miševima kojima su švajcarski naučnici sa Univerziteta u Bazelu pretvorili ćelije raka dojke u masne ćelije. Tako su stopirali razvoj metastaza i širenje bolesti po telima miševa.

Oni objašnjavaju da se ćelije raka mogu, na neki način, prevariti. Obolelim miševima davali su kombinaciju lekova za dijabetes tipa 2 i rak kože. Time su uspeli da aktiviraju transformaciju ćelija tumora i njihov preobražaj u masne. Napominju da ćelije raka mogu brzo da reaguju i prilagode se promenama u okolini, u ovom slučaju, transformišu se u drugačiju vrstu ćelija. Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Cancer Cell.

„Plastičnost ćelija raka olakšava razvoj otpornosti na terapiju i malignu progresiju. Procesi de-diferencijacije, kao što je epitelijalno-mezenhimalni prelaz (EMT), poznato je da povećavaju ćelijsku plastičnost. Plastičnost ćelija karcinoma može terapeutski da se iskoristi prisiljavajući trans-diferencijaciju ćelija raka dojke izvedene na EMT u post-mitotičke i funkcionalne adipocite“, objasnio je profesor biohemije Gerhard Kristofori.

On dodaje da, osim što su se ćelije raka transformisale i pretvorile u masne, takođe su prestale da se reprodukuju. Profesor kaže i da, koliko je njima poznato na osnovu dužeg eksperimentiranja, masne ćelije ne bi trebalo da se ponovo pretvore u tumorske.

Naučnicima je sledeći cilj da pokušaju da primene ovu metodu na ljudima obolelima od raka dojke dok su tumorske ćelije još u prilično plastičnom, promenljivom stanju. Napominju da su oba leka korišćena tokom eksperimenta na laboratorijskim miševima već odobrena od strane FDA – američke Agencije za hranu i lekove i da bi uskoro mogli da se nađu u kliničkoj primeni.

Veruju da bi ova metoda mogla da se pokaže dobrom i kod ostalih vrsta raka, ali rezultate ćemo još malo sačekati.

 

Izvor: stil.kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close