Ishranom protiv bakterija: 12 namirnica za borbu protiv urinarnih infekcija!

Ishranom protiv bakterija: 12 namirnica za borbu protiv urinarnih infekcija!

Hrana koju jedemo, tj. molekuli koje nastaju kada je probavljamo utiču na rast bakterija u našem urinarnom traktu. Stoga bi oni koji imaju problema s urinarnim infekcijama trebalo da malo prilagode svoju ishranu.

Naučnici sa vašingtonske univerzitetske medicinske škole istraživali su nastanak urinarnih infekcija. Ustanovili su da je urin nekih ljudi otporniji na bakterije zato što im određena jedinjenja iz hrane (koja unose direktno ili koja su nusproizvod probave) uskraćuju gvožđe i minerale potrebne za rast.

Nutrijenti koji pomažu telu u borbi protiv urinarnih infekcija zovu se polifenoli. To su jaki antioksidansi, a u probavnom sistemu pretvaraju se upravo u te spojeve koji sprečavaju rast bakterija.

Namirnice s velikom količinom polifenola su:

1. Sveže borovnice i sok od borovnice
2. Nezaslađeni sok od brusnice
3. Nezaslađeni jogurt
4. Crni čaj
5. Tamna čokolada

Kako ne biste smanjili pH-vrednost svog urina i pomogli bakterijama da rastu, tokom infekcije trebalo bi da izbegavate gazirana pića i ishranu s velikim udelom životinjskih proteina.

Stručnjaci napominju kako su i velike doze vitamina C unesenog preko dodataka ishrani takođe loše, ali zato su prirodni izvori tog vitamina itekako poželjni.

To ne znači da morate da jedete samo citruse. Nikako nemojte da zaboravite na povrće bogatom vitaminom C poput kelja, prokelja i brokolija.

Osim vitamina C, vašem urinarnom traktu za borbu protiv infekcije treba i vitamin A kojeg nalazimo u šargarepi, batatu i dinji.

U svoju ishranu obavezno uvrstite i beli luk, blago koje zahvaljujući snažnim antibakterijskim svojstvima služi kao prirodni antibiotik kod raznih oblika infekcija, pa tako i urinarnih.

 

Izvor: stil.kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close