ORL DOKTOR SAVETUJE: Kako pomoći kod bola u uvu?

ORL DOKTOR SAVETUJE: Kako pomoći kod bola u uvu?

Najčešći problemi kod dece koja nam dolaze u ambulantu jesu problemi vezani za česte upale ušiju, oslabljen sluh, otežano disanje na nos. Zbog specifičnosti građe dece, nezrelosti njihovog organizma, posebnih anatomskih osobina i nedovoljno razvijenog imunog sistema, neophodno je našim malim pacijentima pomoći na najbrži, najefikasniji, i po mogućstvu, najprirodniji način – kaže Dr Ivan Đorđević ORL specijalista.

Veliki problem u dečijem dobu stvara treći krajnik, koji zbog svog specifičnog položaja u glavi, dovodi do otežanog disanja na nos, stvaranja obilnog sekreta koji deca ili ne znaju ili ne mogu da izbace, dovodi do širenja infekcije na srednje uvo i stvaranje sekreta u njemu. Posledično u akutnim fazama dete se žali na bol u uvu, a nakon prolaska akutne faze i saniranja upale uva, uvek zaostaje izvesna količina sekreta u njemu. Prisustvo sekreta u srednjem uvu ima za posledicu oslabljen sluh, ali i mogućnost ponovne akutne upale. Dugotrajno prisustvo sekreta uvodi dete u problem hroničnog sekretornog otitisa, koji se neretko mora hirurški lečiti ugradnjom ventilacionih cevčica.

Starija deca i odrasli pacijenti imaju drugačiju vrstu problema, a to su upale sluznice nosa i sinusa koje, ako se ne leče ili neadekvatno leče, mogu preći u hronicitet. Najčešći razlozi javljanja lekarima opšte prakse jesu tegobe vezane za nos i sinuse. Inicijalno, u velikoj većini slučajeva se radi o virusnim infekcijama, pa je upotreba antibiotika potpuno pogrešna (pogotovo uzimanje antiobiotika „na svoju ruku“). Bezrazložno i nekritično davanje antibiotika dovodi do problema rezistencije bakterija koji je sve veći u celom svetu.

U suštini svih ovih problema je stvaranje sekreta. Stoga je i primarni cilj svake terapije njegova razgradnja i eliminacija.

Idealan preparat koji rešava takve probleme treba da je prirodan, efikasan, bezbedan i jednostavan za upotrebu. Stoga, najmanje 3-4 nedelje primene Propomucila sa medom, jedinstvene kombinacije prirodnog propolisa u koji je inkorporiran N-acetilcistein, predstavlja odličan izbor.

Njegova sposobnost za razgradnjom sekreta i antimikrobno delovanje, koji preporučuje Dr Ivan Đorđević ORL specijalista, kako kod dece, tako i kod odraslih pacijenata.

 

 

Izvor: kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close