ČAJ OD LUKA JE ČUDESAN! Neverovatno je na šta sve POVOLJNO UTIČE! – Melly.rs

Luk je najbolje jesti svež, a pri tome vredi pravilo da je dobro birati što ljući luk jer on ima najviše lekovitih sastojaka. Ali, želimo li izbeći njegov miris možemo posegnuti za čajem od luka koji je takođe jako lekovit!

Pojedete li svakog dana malo luka, sezonske bolesti poput gripa, prehlade, kašlja i upale grla, mogle bi vas zaobići.

Jedenje luka takođe pozitivno utiče na zdravlje srca i krvnih žila te regulisanje visine holesterola. Nažalost, sirovi luk mnogi izbegavaju zbog neugodnog mirisa ili zato što im “teško” pada na želudac. Međutim, i za to postoji rešenje!

Lekoviite obloge, sirupi i kapi od luka u narodnoj se medicini koriste od najstarijih vremena. Ipak i savremena nauka ističe njihovu učinkovitost.

Istraživanja su pokazala značajno smanjen rizik od karcinoma pluća među osobama koje jedu hranu bogatu kvercetinom, kao što je crveni luk. Istraživanja takođe pokazuju da se kvercetin bolje i učinkovitije apsorbuje iz luka nego iz ostalih namirnica. Redovno jedenje luka takođe može smanjiti učestalost astmatičnih napada.

To je zato što luk sadrži nekoliko spojeva koji “gase” upalu. Za to je, između ostalog, takođe zaslužan kvercetin, čije je delovanje vrlo slično delovanju lekova protiv astme. Najveća koncentracija te stvari nalazi se u ljusci luka.

Iskoristiti je možete tako da čitav, neoguljeni luk, dodate u lonac supe dok se ona lagano kuva. Tako će se u njoj zadržati svi korisni sastojci. Druga mogućnost je da od osušenih ljuski luka pripremate čajeve. Kako biste izbegli eventualne štetne pesticide, najbolje je birati organski uzgojen luk ili ovo korisno povrće uzgajiti u vlastitoj bašti.

Luk je najbolje jesti u svežem stanju, a pri tome vredi pravilo da je dobro birati što ljući luk jer on ima najviše lekovitih sastojaka. Međutim, ima situacija kad je bolje izbjeći miris luka pa u tim slučajevima možemo posegnuti za čajem od luka koji nema karakterističan miris. Budući da nama nikakvih štetnih delovanja, ovaj čaj moguće je piti svakodnevno, u većim količinama, a prikladan je za trudnice i malu decu.

Glavicu luka srednje veličine razrežite na 4 dela i prelijte sa 3 šolje vode. Ako luk nije prskan, izrežite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što delotvorniji. Potom zakuvajte na laganoj vatri, kuvajte dok pola količine tekućine ne ispari, procedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja slatkast je i ukusan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom.

Ako vam ukus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim lekovitim biljem – tokom kuvanja ubacite listić kadulje i nekoliko kašičica kamilice i majčine dušice. Raskuvani luk možete kasnije upotrebiti kod pripreme jela, npr. dodati jelima od krompira. Ovaj čaj prvenstveno je učinkovit protiv kašlja. Takođe ga možete koristiti i za lečenje grlobolje, prehlade i gripa.

Kod ovih bolesti čaj je dovoljno piti 2-3 dana, kad bi trebalo doći do poboljšanja. Prema preporuci austrijskog autora Rudolfa Breussa, čaj od luka koristi se za lečenje srčane i bronhijalne astme. Kod težih slučajeva astme i bronhitisa za potpuno izlečenje čaj treba piti 2-3 nedelje, a to je moguće i češće kako biste potpuno očistili bronhije i pluća. Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje jedenje narendane crne rotkve uz dodatak malo šećera. Ovaj čaj dobar je i za čišćenje organizma i celokupno zdravlje.

20 LEKOVITIH RECEPATA

1. Grip i prehlada

Organski uzgojen luk izrežite s ljuskom. Potom zakuvajte na laganoj vatri, kuvajte dok pola tekućine ne ispari, procedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja slatkast je i ukusan, a prema želji može se dodatno zasladiti medom. Ako vam ukus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim lekovitim biljem – majčinom dušicom, kaduljom, lovorom, kamilicom…

2. Upala jetre

Iseckajte 200 g luka i zatvorite u činiju sa 7 dl belog vina, 100 g meda i 2 kašičice lista pelina. Držite najmanje 20 dana na toplom mestu i mućkajte više puta tokom dana. Pijte po jednu šoljicu smeše tri puta na dan pre jela.

3. Potkožni čirevi

Kad se formira čir, na njega je tokom dana potrebno staviti pamučnu krpu natopljenu jakom rakijom lozovačom (45 vol.%), a preko noći pečeni crveni luk s malo maslinova ulja (luk se oguli i istuče). Čir će ubrzo sazreti, a njegov sadržaj izaći.

4. Pomoć pri dojenju

Jedenje što veće količine sirovog crvenog luka preporučuje se dojiljama radi povećanja kvaliteta i količine mleka.

5. Jačanje kose

Za jačanje kose uzmite pola litre rakije i u nju stavite dve glavice luka sitno narezane na kockice. Luk mora stajati u rakiji dve nedelje, a zatim se procedi. Dobijenom tečnošću masirajte kožu glave, odnosno koren kose naveče pre spavanja.

6. Suvi kašalj

Suvi kašalj leči se tako što se iseckani prženi luk pomeša s kozjim mlijekom i medom u jednakim delovima i sve dobro izmeša. Smesa se uzima svaki sat tokom dana po jednu kašiku sve dok se kašalj potpuno ne izleči.

7. Gljivice na noktima

Prelijte osam kašika zdrobljenih suvih ljuski luka s pola litre votke. Ostavite da odstoji 10 minuta pa procedite. Namočite komad pamuka u tečnost i nanosite na nokte zahvaćene gljivicama 2-3 puta na dan. Druga mogućnost je namakanje stopala ili ruku u toplom čaju od ljuski luka 20-30 minuta.

8. Opšti umor i slabost organizma

Kod opšte slabosti organizma možete probati koru luka. Tokom 40 dana svakog dana na prazan želudac treba pojesti veću glavicu luka s crnim hlebom. To bi trebalo pomoći kod kašlja, bolova, teške stolice, umora, bledila i drugih tegoba.

9. Bolovi u uhu

Nije preporučljivo ništa stavljati u uho. Umesto toga, narežite pola glavice luka, kratko zagrejte na tiganj i stavite u tanku pamučnu čarapu. Malo stisnite da čarapa bude vlažna. Ovu oblogu stavite na uho i učvrstite zavojem ili kapom. Prikladan je i za decu.

10. Cistitis i upala mehura

Kod cistitisa i upale mehura uzmite 3 kašike zgnječenih suvih ljuski luka, prelijte s 2 šoljice vrele vode i ostavite da odstoji pola sata. Kod akutnog cistitisa pijte po 1 šoljicu 2 puta na dan tokom 5 dana. Kod hroničnog cistitisa 3-4 šoljice tokom 10 dana.

11. Zadržavanje tekućine

Zadržavanje tekućine leči se tako da se u posudi s litrom vode skuva naseckana glavica luka sa šakom naseckanog peršuna i stabljike celera. Sastojci se kuvaju 10-15 minuta. Više puta na dan pije se mala šoljica ove tekućine. Tretman traje do prestanka problema s otežanim mokrenjem.

11. Sirup protiv kašlja

Ogulite i sitno narežite 6 glavica luka srednje veličine. Pomešajte luk s 4 kašike meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad činije vode koja vrije. Poklopite i lagano kuhajte 2 sata. Procijedite i uzmite 1 veliku žlicu svaka 2 ili 3 sata. Ovaj sirup prikladan je i za decu.

12. Hemoroidi

Uzmite 4 kašike ljuski luka i kuvajte u 2 litre mleka 10 minuta na laganoj vatri. Ohladite tako da bude toplo, ali ne vruće i procedite. Umočite bolno mesto u sedećoj kupki tokom 10 minuta.

13. Artritis

Ayurveda, indijska alternativna medicina, preporučuje luk za olakšavanje simptoma artritisa. Sok luka umešajte u sezamovo ulje i time tretirajte bolesna područja.

14. Tvrdi ječmenac

Tvrdi ječmenac masna je oteklina na koži očnog kapka. Tokom dana treba tri puta isprati ječmenac čajem od kamilice, nakon toga staviti oblog od maslinova ulja nakapanog na pamučnu krpu i držati što duže. Pre odlaska na spavanje treba u rerni ispeći malu glavicu crvenog luka, oguliti je i zgnječiti. Dodati malo maslinova ulja, zamotati u pamučnu krpu i mlaki oblog priviti na bolno mjesto.

15. Protiv glavobolje

Crveni luk se izreže na listove ili prepolovi te stavi na čelo i slepoočnice.

16. Oblozi od luka

Za mnoge tegobe i slabost organizma luk se koristio tako da su se dve velike glavice naseckale na tanke kriške koje bi se natrpale u stare čarape koje bi se navukle na noge pre spavanja. Luk ostaje na nogama cele noći, a ujutro se noge dobro operu. Smatra se da ova obloga pomaže kod prehlade, groznice, kašlja i dijabetesa.

17. Upala jednjaka

Kod upale jednjaka preporučuje se jelo za koje vam je potrebno 500 g raskuvanog usitnjenog crvenog luka kuvanog u glavicama, 100 g pirinča, 100 g oguIjena i sitno izrezana krompira, 4 lista sveže mente i 6 kašika maslinova ulja. Umereno slanu mešavinu staviti u 1 litru do 1 1/2 litru vode i kuvati ili peći u rerni. Jelo se jede mlako uz čaj od kamilice radi lakšeg gutanja.

18. Ubodi kukaca

Sokom od crvenog luka leče se ubodi insekata kao što su ose i pčele. Mesto uboda maže se svežim sokom od crvenog luka, pogotovo tokom prvih nekoliko sati nakon uboda.

19. Bolovi u materici

Za bolove u materici potrebno je naseckati glavicu luka što sitnije i kuvati ga u pola litre mleka 10 minuta. Pola količine ovog mleka popije se ujutro a pola uveče. Koristi se dok tegobe s matericom ne prestanu.

20. Disajni putevi

U litru vode staviti pola kilograma sitno iseckanog luka s jednakom količinom šećera i kuvati 3 sata. Ohladiti, dodati 3 velike kašike meda, sve dobro promešati i spremiti u staklenke. Kašika ovog napitka dodaje se u pola čaše mlake vode više puta na dan, promeša se i popije. Uzima se za lečenje krajnika, pluća, kašlja, promuklosti i teškog disanja te problema s prehladom i gripom.

 

Izvor:espreso.rs


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close