UPOZNAJTE ĐAVOLJU KANDŽU: biljka koja leči artritis i reumu

UPOZNAJTE ĐAVOLJU KANDŽU: biljka koja leči artritis i reumu

Đavolja kandža ili harpagofit (Harpagophytum procumbens) je deo porodice susama, a potiče iz Južne Afrike. Naziv je dobila zbog korena koji podseća na kandžu, i upravo se taj deo primenjuje u lečenju…

Afrička plemena već hiljadama godina koriste đavolju kandžu kao sredstvo protiv bolova, za lečenje kožnih tegoba, i kao pomoć pri porođajima. Njom leče i visoke temperature, konzumirajući njen čaj ili prah. Za njeno širenje u Europu zaslužan je nemački lekar, Oto Hajnrik Volk, koji se uverio u izuzetnost đavolje kandže dok je živeo u Namibiji tokom Drugog svetskog rata.

Naime, on je posmatrao šamana kako ovom biljkom leči teško ranjene hotentotske ratnike, a zatim je otkrio gde šaman bere đavolju kandžu. Od tada se đavolja kandža proširila u Europu, i postala popularna za lečenje brojnih tegoba, ali prvenstveno artritisa i reume.

Danas se od svih evropskih zemalja đavolja kandža najviše koristi upravo u Nemačkoj (Nemačka je službeno odobrila đavolju kandžu za lečenje artritisa, bolova u krstima, kolenima i kukovima, i kao sastojak brojnih antireumatskih preparata). Đavolja kandža se koristi kao lek za osteoartritis, reumatoidni artritis, giht i tendinitis. Ova biljka takođe snižava temperaturu i ima protivupalna svojstva, što je čini korisnom kod gripa, prehlada i mnogih infekcija. U nekim evropskim zemljama primjenjuje se kao prirodna zamena kortikosteroidima. U ovu svrhu koriste se injekcije tečnog ekstrakta đavolje kandže. Povoljna je i za starije osobe, jer normalizuje rad srca, nivo holesterola u krvi, i probavu.

Đavolja kandža ili harpagofit (Harpagophytum procumbens) je deo porodice susama, a potiče iz Južne Afrike. Naziv je dobila zbog korena koji podseća na kandžu, i upravo se taj deo primenjuje u lečenju…

Postoji sve više dokaza da đavolje kandža pomaže u brzom uklanjanju bolova uzrokovanim upalnim procesima u zglobovima. Smatra se da je po delotvornosti jednaka ibuprofenu. Poznato je da antireumatski lekovi škode sluzokoži želuca. Suprotno tome, ona na stomak ima krajnje blagotvorno delovanje.
Budući da moderna medicina nema sredstvo koje bi izlečilo osteoartritis, đavolja kandža je zlatna pomoć kod ove bolesti, jer osim što smanjuje upalu i bolove – pomaže i u izgradnji hrskavice. Njeno delovanje je pojačano u kombinaciji sa sveprisutnim glukozaminom i kondroitin sulfatom.

Za bolove i upale đavolja kandža primjenjuje se u obliku kapsula. Dnevna doza bi trebalo da iznositi barem 50 mg harpagozida. Kod loše probave ili gubitka apetita uzima se čaj, ekstrakt ili tinktura đavolje kandže.

Lekovita svojstva đavolje kandže:

smanjuje upale
otklanja bolove
snižava temperaturu
ublažava alergije
umiruje centralni nervni sistem
poboljšava probavu
pomaže u izgradnji hrskavice
Čaj od đavolje kandže

Pustite kašičicu suvog korena da ključa 20 minuta u četiri decilitra vode. Zatim pustite da se ohladi, i procedite. Pijte 2 do 3 šolje ovog čaja dnevno.

Đavolju kandžu ne smeju konzumirati trudnice, dojilje i osobe s čirom na želucu.

 

Izvor: Alternativazavas.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close