NAJBOGATIJI ČOVEK U PROKUPLJU Sveštenik Nikola i popadija Marija imaju SEDMORO DECE – ćerku i šest sinova, od kojih su DVA para BLIZANCI

Prota Nikola Ilić, starešina crkve Sveti Prokopije ima pravo bogatstvo: sedmoro dece od koje su dva para blizanaca. Sa svojom suprugom Marijom, on je primer negovanja osnovnih načela i vrednosti hrišćanstva, a to su porodica i deca.

Najstarija je Anastasija, onda su došli blizanci Petar i Pavle, zatim se rodili prvo Lazar pa Ilija i najmlađi su blizanci Jakov i Jovan. Kako kaže smatra da su se vremena preokrenula i izopačila i da je ono što je normalno postalo nenormalno i obrnuto. Prva od stvari koja se treba negovati je porodica, a u modernom društvu ona je potpuno zapostavljena, prenosi portal Prokuplje na dlanu.

– Kada sam čitao dela Jovana Zlatoustog dugo nisam mogao da shvatim jedno njegovo proroštvo o kraju sveta. Naime, na određenom mestu ovaj svetitelj tvrdi da će u poslednje dane hrišćanstva za spasenje biti dovoljno samo da pravoslavno misle. Eto, živimo u vremenu kada je najteže ostati normalan i imati zdrave, odnosno hrišćanske poglede na život. Zato je i dužnost nas sveštenoslužitelja da činimo i živimo upravo suprotno od onoga kako svet nalaže – komentariše otac Nikola svoj pogled na svet.

On dodaje da je porodica stub svega i da se posebno u ovom izopačenom vremenu mora čuvati.

– Velika podrška mi je supruga i ona nosi ogroman teret i odgovornost. Kao i svaka i naša porodica nije bez iskušenja, problema, turbulencija, ali i onih celovitih radosti, zbog kojih se sve ovo pređašnje prevazilazi i zaboravlja. Najlepši su praznici, tada smo svi na okupu i to su trenuci pred kojima se svaka nevolja zaboravlja – dodaje otac Nikola.

Sa suprugom Marijom trudi se da neguje svoju porodicu ka pravim vrednostima. Zato je danas najveća poteškoća roditelja da pokažu deci pravi put, da budu mudra, skromna i bezazlena. Kada se dobro postavi i kada ima zdrave temelje, lako se sve nadograđuje.

I deca oca Nikole kao i sva ostala imaju svoje prohteve, različita su, posebna, ali su deo jedne celine u kojoj se neguje ljubav prema Bogu, požrtvovanost, jedinstvo.

Otac Nikola koji je iz Kuršumlije je 2006. godine postao sveštenik, ali je već 2008. prebačen u Prokuplje gde je uskoro dobio i starešinstvo nad crkvom Svetog Prokopija.

Ono što ga svakako posebno izdvaja jeste njegov odnos i stav, pa je isti nametnuo, ali ne kako to drugi obično čine, već svojim ponašanjem, odnosno onako kako se i najbolje prenosi drugima. U svemu odmeren, on je ubrzo postao uzor sveštenstva u Prokuplju.

 

Izvor: blic.rs

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *