Slučaj „13 mrtvih beba“: Ovaj obrazac su porodilje u Kraljevu popunjavale, da uzmu ili ostave svoju preminulu decu (FOTO)

Slučaj „13 mrtvih beba“: Ovaj obrazac su porodilje u Kraljevu popunjavale, da uzmu ili ostave svoju preminulu decu (FOTO)

Iz udruženja za istinu i pravdu o nestalim bebama i dalje zahtevaju da se otvori i drugi zamrzivač. Strahuju da se u njemu „nalazi nešto jednako strašno“

Porodilja želi/ne želi da vidi mrtvorođenu bebu. Roditelji žele/ne žele da preuzmu mrtvorođenu bebu. Dva kruga hemijskom olovkom bila su dovoljna da odluče sudbinu preminulih beba – da li će brzo biti sahranjena ili godinama zamrznuta u frižideru u kraljevačkoj bolnici, a da to roditelji i ne znaju. Ne njihova pismena izjava da pri čistoj svesti odlučuju da ne prođu kroz bol sahrane, već dva kruga olovkom i potpis.

Ovo je, inače, primer obrasca na osnovu kog su bebe, pronađene u zamrzivaču Opšte bolice u Kraljevu, zadržane u bolnici, jer, kako je izjavio direktor bolnice, roditelji nisu hteli da ih preuzmu. Obrazac je Telegrafu.rs dostavio Radiša Pavlović, član Republičke komisije za nestale bebe.

– Po meni, ovaj obrazac je veoma sugestivan i pitanje je kakvu bi reakciju izazvao kod majki koje su psihički i emotivno slomljene nakon takvog gubitka. Druga stvar je to što smatram da ovakav obrazac nije pravno obavezujuć – tvrdi Pavlović i dodaje da bi obdukcija trebalo da bude obavezna, a ne stvar izbora.

ŠTA SE SAOPŠTAVA RODITELJIMA DECE IZ ZAMRZIVAČA

On dodaje da su razgovori sa majkama 13 mrtvih beba iz zamrzivača počeli su u petak. Podsetimo, jednoj majci nadležni nisu uspeli da uđu u trag, dok se bebi koja je navodno pronađena na deponiji (i to živa), ne znaju roditelji.

– Ipak, sumnjamo da se roditeljima, prilikom odlaska u njihovu kuću na razgovor, izričito saopštava da su baš njihova deca u zamrzivaču, te da ih samo pitaju da li su „potpisali neke saglasnosti“. S obzirom da su bebe tu bile tri godine, mora im se reći da im deca nisu sahranjena – kaže Pavlović.

Po njegovim saznanjima, bebe neće biti sahranjene sve dok se puna istraga ne završi.

– Iako je direktor bolnice dr Zoran Mrvić rekao kako će bebe u najskorije vreme biti sahranjene, to se neće desiti sve dok se od njih ne uzme uzorak DNK i uporedi sa majkama koje su ih rodile. Taj proces mora otvoreno da traje – smatra Pavlović.

TEK 9. DANA OD OTKRIĆA ZAMRZIVAČ JE ZAPEČAĆEN

Pre 10 dana Srbiju je zgrozilo otkriće mrtvih beba u najobičnijem zamrzivaču u Kraljevu. Istraga je otvorena, no taj zamrzivač je tek sinoć zapečaćen, tvrdi Pavlović i to na, kako kaže, insistiranje njega i drugih roditelja nestalih beba iz njegovog udruženja.

– Zahtevamo da nam se kaže šta se dešavalo u proteklih devet dana, kada je svako mogao da otvori zamrzivač i po njemu pretura. Takođe, brine nas sadržaj drugog zamrzivača. Zahtevamo da se i on otvori i ispita, jer iako su nam rekli da u njemu nisu bebe, imamo saznanja da je i ona prepun kesa i imamo razloge da sumnjamo da je broj mrtvih beba mnogo veći od 13, iako smo svesni da je za sve ove dane to moglo da se zataška – kaže on i izražava ozbiljne pritužbe na dosadašnji rad Tužilaštva koje nije obezbedilo mesto istrage.

– Zahtevamo novi uviđaj i novu istragu sa pražnjenjem drugog zamrzivača. Ako ih ne dobijemo, onda će nam ostati samo da optužimo Tužilaštvo za zataškavanje afere „13 mrtvih beba“ – kaže on.

 

Izvor: telegraf.rs

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close