„Ubila je našeg sina Denisa (3) na spavanju“: Bolje da sam umro nego što sam se oženio njom, a kada sam Denisa video poslednji put MOLIO JE DA GA NE OSTAVLJAM

„Ubila je našeg sina Denisa (3) na spavanju“: Bolje da sam umro nego što sam se oženio njom, a kada sam Denisa video poslednji put MOLIO JE DA GA NE OSTAVLJAM

Kad sam poslednji put video svog sina Denisa, plakao je i molio da ga ne ostavljam sa majkom.

– Bio sam presretan kad smo dobili Denisa. Deseto sam dijete od majke, živio sam u patnji i boli. Njemu sam želio sretan život.

Kad je imao tri dana iznio sam ga u benkici na kišu da ga učvrstim, stavio sam ga na studen da bude jak. Do 2 i pol godine nikad nije bio bolestan. Bio je jak, na tatu svog – govori nežno za „100posto.hr“ Rešid Pašić (41), otac dečaka Denisa kojega je u dobi od tri godine ubila vlastita majka.

Ekipa ovog portala Rašida je posetila u zatvoru u Bihaću. On tamo služi kaznu u trajanju od dve godine zbog nekoliko prestupa, između ostalog i napada na ljubavnika svoje tadašnje supruge. Njihovu priču uz saglasnost, kao i fotografije prenosimo u celosti.

VOLEO SAM GA NAJVIŠE NA SVETU

– Pun sam muke, otkad se desila tragedija ne znam ni što radim ni gdje sam. Najviše sam ga na svijetu volio“, kaže nam, ogorčen na bezbroj nepravilnosti zbog kojih njegov sin nije bio zaštićen od majke, koja se kasnije pokazala kao njegova krvnica.

ŠTA SE DOGODILO?

Hrvatska je zanemela pred tim događajem koji se desio 2017. godine. Kjara Rojnić Pašić (32) iz Pule je oko pola devet uveče s maloletnicom koja je nedugo pre toga pobegla iz doma, počinila čedomorstvo.

Dok je Kjarin i Rešidov sin Denis ležao u sobi na krevetu s licem okrenutim ka plafonu, maloletnica mu je stavila jastuk na lice a Kjara mu je držala noge. Kako je dete i dalje davalo znake života, Kjara je na kraju sela na jastuk.

Majka i maloletnica nakon toga su bacile telo deteta u more. Prvo je lagala da je dete nestalo, ali je brzo potom priznala šta je uradila.

Kasnije je na sudu priznala da je „samo htela da se reši dečaka“. Za stravičan čin čedomorstva dobila je 33 godine zatvora.

A Rešid za „100posto.hr“ kaže da nikada nije mogao ni da nasludi da bi takva tragedija mogla da se desi.

– Rekao sam svojoj majci da bih volio da sam poginuo prije nego sam Kjaru upoznao. Da sam znao što će napraviti, preokrenuo bih zemlju da joj uzmem dijete – kaže Rešid u ekskluzivnoj ispovesti za portal 100posto.hr.

Novinarima priča da je jako voleo Kjaru. Brzo se doselila kod njega iako su se njeni roditelji protivili njihovom braku i insistirali da se ona vrati u Hrvatsku. Ona je, međutim, htela da ostane.

Kasnije se saznalo da je Kjarina porodica još nekoliko godina pre svega tražila psihijatrijsku pomoć za nju. Njena majka, Rita Rojnić, rekla je da je naslućivala da njena ćerka ima psihičke probleme još dok je bila tinejdžerka, uglavnom zbog učestalog laganja i promiskuitetnog ponašanja.

Ne samo to, Kjara je prošla kroz psihijatrijsko veštačenje 2011. godine i tada je utvrđeno da je zaista bolesna i data joj je preporuka za smeštaj u psihijatrijsku ustanovu. Izbegla je odlazak na lečenje i otišla u Bosnu i Hercegovinu.

– Nije se moglo primijetiti da je bolesna. Ona je tvrdila da nije – govori Rešid, dodajući i da, kada su dobili dete, Kjara je bila brižna prema njemu.

– Bila je lijepa i sposobna. Držao sam je kao kap vode na dlanu, radi nacionalnosti i radi djeteta – priča Rešid, po struci poljoprivredni i šumski radnik. Danonoćno je radio po šumama za svoje dete.

– Ruke su mi se tresle od motorke, toliko da dok je bio mali nisam ga se usudio držati – kaže. Prošao je svašta kroz život – sa 16 godina prošao je rat u BiH.

– Svašta sam prošao, dvaput sam ranjen. Dočekivao sam neprijatelje bez puške. Volim Hrvatsku, imponiralo mi je što je ona Hrvatica, zato sam ju posebno pazio – kaže, a onda se Kjara, kaže, poslednjih šest meseci pre nego što će on završiti u zatvoru, Kjara „pokvarila“. Kaže, bila je sklona skitanju i imala druge muškarce, ali sve joj je opraštao iz ljubavi.

Kada je denis imao dve i po godine, Rešid je morao da odsluži zatvorsku kaznu od 2 godine i 8 meseci. Ostavio je Kjari 2.500 evra.

– Nisam htio da ostane u Bosni dok me nema. Da tu ne skiće okolo. Došao sam u kontakt s njenim djedom Ivom u Puli i zamolio ga da ih primi. Mislio sam, ako već i neće biti kod kuće da dijete ima tko pričuvati. Sjeo sam s njom da porazgovaramo i molio je da odu u Pulu, da naše dijete spasi. Plakao sam i kukao. Rekao sam joj da sve radi, samo nek mi čuva dijete – priča.

NIJE BILA NASILNA PREMA DETETU

Rešid kaže da Kjara nikad nije pokazivala neuobičajene znake agresije prema Denisu.

– Znala ga je ošinuti po guzi, ali nisam znao da ga hoće ubiti. To mi nije bilo na kraj pameti. Žena kod nas ponekad fizički kazni dijete, to je nešto oko čega se ne postavljaju pitanja – kaže.

Ona i Denis su ga i dopratili u zatvor u Bihaću.

– Dječak je krenuo za mnom, vikao je ‘Tata, nemoj me ostaviti’. Da sam tada znao…“, kaže nam sa suzom u oku.

Kjara i on su se rastali s poljupcem i zagrljajem. Čuli su se svaki drugi dan. Slala je Rešidu i njegovoj porodici slike deteta na kojima je dečak izgledao tako srećno da nikakva nesreća nikome nije bila ni na kraj pameti.

Ipak, Rešid se iz zatvora čuo sa Kjarinom mamom, koja je bila zabrinuta zbog Kjare i želela da Denisa uzme kod sebe.

– Bilo mi je žao da ostane bez oca i bez majke. Molio sam Kjaru da naše dijete ima oca i majku. Govorila mi je ‘Dobro je. Nahranjen je, čist. Pitao bih Denisa ‘Jel’ te tuče mama?’ Govorio je ‘tuče’. Mislio sam da nije to nešto toliko ozbiljno iako sam brinuo – kaže Denis, a Kjarina majka Rita kaže medijima da je upozoravala Centar za socijalni rad u Puli da Kjara ne može da se brine ni za sebe, a kamoli za dete.

Ipak, Kjarin jedini susret sa Centrom za socijalnu zaštitu u Puli bilo je pitanje starateljstva nad Denisom nakon razvoda. Starateljstvo je i dobila, a Rašid samo pismo. Iz zatvora ništa nije mogao da preduzme.

– Centar je Kjari uzeo prvo dijete, trebali su joj uzeti i drugo. Zadnje rješenje koje sam dobio je bilo da su Chiari dodijelili dijete, bez mog potpisa i prisustva. Dobio sam samo iznos alimentacije koju joj moram slati – objašnjava.

– Molio sam da ga stave u dom ili bilo gdje drugdje dok se ja vratim iz zatvora i kad i ako budem spreman da mi ga daju da ga odgajam. A vratili su mi ga ovakvog – sašivenog – kaže i vadi potresnu sliku beživotnog tela Denisa nakon obdukcije. Vadi i još jednu, na kojoj je dečak nasmejan u njegovom zagrljaju. Obe slike uvek drži u džepu.

Kaže i da mu je Kjara nedelju dana pre ubistva obećala da će dovesti dete.

– Prolazili su dani 10., 11., 12… Brojao sam pločice, htio sam se ubiti… Tražio sam tablete za smirenje, sanjao strašne snove… Bio sam jako zabrinut. Denis je stradao 19. maja“, priseća se. Stravičnu vest javila mu je njegova majka preko telefona. Policajci su mu odmah pružili pomoć i bili su 24 časa uz njega. Bio je pušten iz zatvora na pogreb svog sina.

– Neki dan mi možda i bude lijep, a onda… Svake noći vidim svog Denisa. Najteže mi je zbog njegove strašne boli i što ga je mučila. Sve znam što je bilo, pročitao sam sudski spis. Noge mi se oduzmu kad odem k njemu na grob – kaže.

S jedne strane mu je, kaže, žao što nije mogao da bude na suđenju Kjari, da je pogleda u oči.

– Možda i bolje da sam bio u zatvoru, tko zna što bih napravio – zaključuje.

Nekad se čuje s Kjarinom majkom, uglavnom o praznicima. Izbegavaju da pričaju o svojoj tragediji.

– Pitam ju kako je. Kaže dobro. Ona pita mene. Kažem dobro. Ne ulazimo u detalje, ne pričamo o njoj. Nije ona kriva što je Chiara takva. Imam potrebu javiti joj se. Želio bih jednom sjesti s njom i popiti kavu. Ipak je njezino dijete bilo u mojoj kući šest godina – kaže.

NE MRZIM KJARU. DAO BOG DA DOBIJE ŠTA JE ZASLUŽILA

– Samo molim Boga da ne pijem, da nemam poroke pa kad izađem da nađem posao, možda odem u Hrvatsku. Samo da budem ispravan.“

Njegova bol za jedinim sinom nimalo ne popušta. Ali on ima veliku veru iz koje crpi snagu.

– Kao da mi je metak u prsima i gnjili. Kaže mi u džamiji ‘stegni srce, bit će bolje’. Držim se toga, nema mi druge. Istina i pravda se ionako pokažu. Kjaru će stići njezina kazna. Pitate me da li je mrzim. Ne mrzim je. Ne. Što god je Bog dao ja ne mogu mrziti. Dao Bog da dobije što je zaslužila – zaključuje.

 

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close