Pljevlja: Veće naknade za novorođenčad

Lokalna uprava u Pljevljima podržava natalitet izdvajanjima iz budžeta

OPŠTINA Pljevlja planira da u ovoj godini poveća novčana davanja za svako rođeno dete. Sekretarka za društvene delatnosti Emina Salihović kazala je da je u ovoj godini za tu namenu planirano 50.000 evra jer će se povećati iznos novčanog davanja za svako rođeno dete.

Do sada je naknada za novorođenče iznosila 63 evra, a Salihovićeva nije precizirala koliki iznos naknade će biti ubuduće za novorođenče. Ona je istakla da će se razlikovati davanje za prvo, drugo i treće dete, kao i davanje za decu ako se radi o blizancima i trojkama.

Prema rečima Salihovićeve, u prošloj godini je u vidu podrške natalitetu isplaćeno 11.466 evra.

U prošloj godini je u pljevaljskom porodilištu rođeno 210 beba, ali je naknadu ostvarilo 182 bebe, jer roditelji nekoliko rođenih beba imaju prebivalište u drugim opštinama pre svega žabljačkoj.

Ako se ima u vidu da je 2017. godine pravo na nadoknadu ostvarilo 189 novorođenčeta, natalitet u najsevernijoj opštini Crne Gore i dalje je u padu.

Sedamdesetih godina prošlog veka u pljevaljskom porodilištu rađalo se godišnje više od hiljadu beba, a 1974. čak 1.200. Treba kazati da je pljevaljska opština 1948. imala oko 37.000 stanovnika, dok je na poslednjem popisu 2011. broj stanovnika opao na oko 31.000.

NEGATIVAN PRIRODNI PRIRAŠTAJ

PREMA nekim procenama trenutni broj stanovnika pljevaljske opštine mnogo je manji jer godišnje duplo više umre Pljevljaka nego što se rodi, dok se veliki broj njih iseljava iz ove sredine.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *