VERENIK NEVENE MARGETIĆ (26) KOJA JE PREMINULA OD GRIPA KRIVI LEKARE HITNE: Dolazili smo 4 puta, rekao sam da je kritično, a on meni TUŽI ME! A EVO ŠTA KAŽU IZ HITNE

VERENIK NEVENE MARGETIĆ (26) KOJA JE PREMINULA OD GRIPA KRIVI LEKARE HITNE: Dolazili smo 4 puta, rekao sam da je kritično, a on meni TUŽI ME! A EVO ŠTA KAŽU IZ HITNE

Nišlijka Nevena Margetić (26), preminula je u subotu od virusa AH1N1. Njen verenik Igor Stamenković optužuje lekare Hitne pomoći da nisu reagovali na vreme, kao i da je ona tri puta dolazila u kritičnom stanju, ali joj nisu pomogli. Iz Hitne pomoći navode da je u toku kontrola inspekcije kojom će se utvrditi šta se tačno dogodila.

Planirala je sa svojim verenikom porodicu, a prerana smrt zaustavila sve nade da se to ostvari. Nažalost, ranije je ostala bez oca i majke tako da je pored verenika imala samo brata.

Njen verenik, Igor Stamenković kaže da je obožavala decu i da joj je porod bio najveći san.

– Virus nije u početku u Hitnoj pomoći lečen kako bi trebalo i kada je uzeo maha, kasnije lekari nisu mogli ništa da učine. Mi smo tri puta bili u Hitnoj pomoći i pored mog nastojanja da je Nevena u kritičnom zdravstvenom stanju što je moglo da se vidi, jedan od lekara je onako nonšalantno hteo da je leči antibioticima. Ja imam svu dokumentaciju u kom se stanju Nevena nalazila i kako je tretirana u Hitnoj pomoći – priča Igor.

On kaže da je jednog dana imao lično kontakt sa direktorom Hitne pomoći gde je izneo primedbu na lekara koji nije adekvatno lečio Nevenu.

– Izneo sam primedbu na tog lekara i na njegovo bahato ponašanje, a direktor mi kaže „Ja sam protiv tog čoveka vodio tri disciplinska postupka i ne mogu mu ništa“. Kada sam se žalio tom lekaru, kada sam ukazivao na njeno kritično stanje, on je rekao: „Uzmi, tuži me!“. Bio sam u šoku kao što sam i sad jer stalo mi je da se devojka izleči, a ne da se tužakam. Imam i svedoke kada mi je i direktor rekao da da ga tužim. Ogromna tragedija nas je zadesila i ja stvarno sada planiram da podbnesem tužbu, ali da li će to biti protiv lekara ili Hitne pomoći, to će advokat da proceni, ali u svakom slučaju, takva bahatost ne sme više da se dogodi da ljudi ne bi gubili živote zbog nestručnih lekara. Na drugoj strani, doktori sa plućnog odeljenja i sa Infektivne klinike su zaista dali sve od sebe da oporave Nevenu, ali to je u početku nelečeno kako bi trebalo tako da oni nisu mogli ništa da učine – rekao je Igor Stamenković.

On kaže da je skrhan od bola jer je ostao bez voljene osobe.

Na Infektivnoj klinici obolelih od ovog virusa je bilo osam osoba. Pored Nevene preminuo je od virusa i profesor geografije (62). Do nedelje je od šest preostalih pacijena, petoro bilo na aparatima za disanje.

Goran Mitrović, zamenik direktora Infektivne klinike u Nišu u nedelju je rekao da se starost pacijenata kreće od 43 do 75 godina.

– Nevena je obolela 20. januara. Tri dana kasnije je primljena na pneumofiziologiji i odmah istog dana je prebačena na Intenzivnu negu zbog insuficijenta oba plućna krila. Imala je obostranu upalu pluća. Istog dana je stavljena na respirator. Nakon toga je bila stalno praćena, imala je visoku temperaturu da bi poslednja dva dana bila na dijalizi jer su joj i bubrezi otkazali. Ona nije bila hronični bolesnik – isporičao je tada Mitrović.

Kontrola Zdravstvene inspekcije u Hitnoj pomoći u Nišu

Slavoljub Živadinović, direktor Hitne pomoći u Nišu kaže da je u toku dana Zdravstvena inspekcija vršila nadzor dokumentacije.

– Nakon ove inspekcije, Komisija o kontroli kvaliteta će doneti odluku o eventualnim propustima zaposlenih u zavodu. Neki mediji su izvukli iz konteksta moju izjavu i ispalo je da sam rekao da kod nas apsolutno nema propusta. Mi smo sve učinili da ljudsku grešku, ljudski faktor svedemo na minimum, ali očigledno da je teško. Na drugoj strani, Hitna pomoć pomaže trenutno, a odlazak kod izabranog lekara je nakon toga neophodna. Taj izabrani lekar ima vaš karton, i on ima uvid u zdravstveno stanje pacijenta. Kada čovek svaki dan dolazi u Hitnu, on nailazi svaki put na drugog lekara koji nema uvid u to prethodno stanje – priča Živadinović.

On kaže da je Nevenina smrt zaista velika tragedija.

– Izabrani lekar ima pravo i da vam promeni terapiju i slično. Lekar u Hitnoj pomoći nema mogućnost da uradi kontrolni pregled. Ekipe rade dan ili dva pa tri dana ne rade tako da nikad isti lekari nisu tu. Ispalo je da sam rekao da nema propusta, ne. Time da li je bilo ili ne, baviće se Komisija za kontrolu kvaliteta rada. Mi na svaku prijavu reagujemo u okviru kuće, a pogotovu kada to dođe do zaštitnika pacijentovih prava. To nam je i obaveza. Na to što kažete, da će se podneti tužba, mogu da kažem da bi svako trebalo da koristi svoja prava – ističe Živadinović.

 

Izvor: kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close