GRAĐANI ĆE PLAĆATI AKO SE NE ODAZOVU NA SKRINING PREGLEDE: Ove informacije morate znati!

GRAĐANI ĆE PLAĆATI AKO SE NE ODAZOVU NA SKRINING PREGLEDE: Ove informacije morate znati!

Predlog Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je podigao veliku prašinu u javnosti, jer u nekim slučajevima predviđa da građani sami plaćaju 35 odsto od cene lečenja, biće usvojen ovog meseca, a najkasnije u martu, piše Blic.

Taj predlog Zakona, koji je stigao u Skupštinu 9. januara, najviše pažnje izvazvao je zbog odredbe kojom se predviđa da pacijenti plaćaju 35 odsto svog lečenja, ukoliko se ne odazovu na skrinig preglede i ne opravdaju svoju sprečenost, a u međuvremenu dobiju tu bolest.

Trenutno se u Srbiji rade tri skriniga – na rak grlića materice, na tri godine, rak debelog creva, na dve i rak dojke, na dve godine.

Sve je to, s razlogom, prestravilo građane, jer je mnogo toga ostalo nedorečeno – od toga kako će biti pozivani, jer većina tokom najvećeg dela dana nije kod kuće, šta ako sve te pozive propuste, kako će da dokažu opravdanu odsutnost…

U najkraćem, nema razloga za brigu, uveravaju nadležni jer je svrha tih odredbi u predlogu Zakona isključivo postizanje svesti građana o važnosti ranog utvrđivanja svih tih bolesti, kada one mogu da budu uspešno lečene i izlečene.

Dr Ljubica Mrdaković Todorović, narodna poslanica i članica Odbora za zdravlje u Skupštini Srbije, kaže za „Blic“ da očekuje tokom ovog meseca da se na nekoj od sednica Skupštine taj predlog Zakona nađe na dnevnom redu, usvoji se i počne njegova primena.

oj ginekološkoj službi na Balkanu

– u Domu zdravlja u Nišu. Radimo skrinig na rak grlića materice. Imamo bazu podataka iz zdravstvenih kartona pacijentkinja. Mi smo ih dosad pozivali šaljući im pisma ili telefonom, a bila je uključena i patronažna služba, koja kada ode na teren, obavesti pacijenta kada bi trebalo da dođe na pregled. Pretpostavljam da će se masovni skrinizi urediti na sličan način. Naravno da će se termini skrininga usklađivati s obavezama pacijenta. Ukoliko ne može ujutru, onda popodne“, navodi sagovornica „Blica“.

I u Ministarstvu zdravlja kažu „Blic“ da „35 odsto“ ne predstavlja nikakvu kaznu za građane već podizanje svesti o važnosti ranog otkrivanja bolesti.

I oni se nadaju da će predlog Zakona biti usvojen na narednim zasedanjima Skupštine.

„Što se tiče načina pozivanja građana na skrinige bliže će se utvrditi podazkonskim aktima, a već postoji kancelarija za skrininge Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i samo će se redefinisati način pozivanja građana. Da li će to biti rešeno kao u Hrvatskoj da pozivi stižu uz neki račun na kućnu adresu ili nekako drugačije već ćemo to da rešimo. Ljudi koji nisu u mogućnosti da dođu tog dana na skrinig, u dogovoru s njima, utvrdiće se odgovarajući termi“, naveli su nadležni.

Žene nekad ni po 15 godina ne dođu na pregled

„Većina žena, kada završi svoj reproduktivni period ne dođe kod ginekologa po 10 ili 15 godina. Kada ih pitamo zbog čega, one kažu da nisu imale tegobe ili da se plaše šta ćemo im reći posle pregleda“, opisuje dr Ljubica Mrdaković Todorović, dodajući da iz svoje prakse zna da postoji tek manja grupa žena koja redovno dolazi na preglede.

Sledeće godine, prema najavama Ministarstva zdravlja, radiće se još tri skrininga – na kardiovaskularne bolesti, dijabetes i depresiju.

 

Izvor: espreso.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close