PORODILIŠTA U BEOGRADU SE ZATVARAJU ZA POSETE! Epidemija gripa u Pirotu U JEKU

PORODILIŠTA U BEOGRADU SE ZATVARAJU ZA POSETE! Epidemija gripa u Pirotu U JEKU

Posete na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u KCS od juče su zabranjene zbog gripa. Ovu odluku donela je epidemiološka služba Kliničkog centra radi prevencije.

Broj obolelih od gripa sve je veći, upozorili su juče lekari. Zavod za javno zdravlje Pirot prijavio je epidemiju gripa na teritoriji Pirotskog okruga što je do sada jedina prijava epidemije gripa na teritoriji okruga u Srbiji, potvrđeno iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema podacima populacionog nadzora nad gripom od početka sezone 2018/2019., prijavljeno je ukupno 68.516 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je za 10 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle sezone.

U Institutu „Batut“ navode da se najviše stope obolevanja beleže u uzrasnoj grupi od 0-4 godine i da se registruje nizak intezitet aktivnosti gripa i regionalna geografska rasprostranjenost.

„Najveća učestalost obolevanja beleži se na teritorji Pirotskog, Topličkog, Pomoravskog, Nišavskog, Braničevskog i Šumadijskog okruga. Zaključno sa današnjim danom u Srbiji je registrovano šest smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa infekcijom virusa gripa i kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo ovog virusa (uzrast 27 do 87 godina). Prvi smrtni ishod u ovoj sezoni prijavljeni su na teritoriji grada Beograda i Južnobačkog okruga a poslednji na teritoriji Nišavskog okruga“, navode u Institutu „Batut“.

U ovoj ustanovi navode da je epidimioliška situacija u Srbiji u vezi sa oboljevanjem od gripa „uobičajena i očekivana“.

 

Izvor: espreso.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close