Dete kasni sa govorom: Ovih 11 strategija garantovano će pomoći da se pravilno razvija!

Dete kasni sa govorom: Ovih 11 strategija garantovano će pomoći da se pravilno razvija!

Roditelji se često pitaju šta mogu učiniti kako bi razvili govorno-jezične sposobnosti ili socijalne veštine.

Nemojte misliti na to kao na neki dodatni posao, već radije potražite načine na koje ih možete uključiti u svakodnevne rutine igranja i interakcije. Nakon nekog vremena, sve će se promeniiti.

Stručnjak za razvoj govora i komunikaciju, Danielle Novascone, donosi listu isprobanih i istinitih saveta za govor i društveni razvoj.

Možete ih primenjivati kod dece koja se normalno razvijaju i kod one koja kasne u razvoju govora, piše Mother.ly.

 

Pružite pozitivnu pohvalu

 

Uvek imajte trenutnu pozitivnu pohvalu i pojačajte je kada dete prati uputstva, kada ispravno koristi gramatiku ili dok demonstrira odgovarajuće društvene veštine i ponašanje.

 

 Povećajte receptivni i ekspresivni rečnik

 

Pomozite svom detetu da poveća svoj vokabular tako što ćete proširiti izraze koje govore, razgovarati kroz aktivnosti koje rade i postavljati im pitanja prilikom čitanja knjiga ili dovršavanja zadataka za početak razgovora.

Budite vizualni

 

Spojite ono što verbalno podučavate s nečim vidljivim. Google slike su jedan od vaših najboljih prijatelja! Kada dete ne može da vizualizuje novi pojam, pretraži reč i pokaži je kroz slike.

 

Modeliraj odgovarajuće ponašanje

 

Kada dete koristi pogrešne gramatičke ili nepotpune rečenice, modelirajte ga unazad uz pomoć odgovarajuće rečenice. Svaki put naglasite grešku koju ste rešili.

Dete treba ponoviti uputstva

 

To će osigurati da oni tačno shvate šta se očekuje od njih, te im pruži mogućnost postavljanja bilo kakvih pitanja.

 

Čitaj, čitaj, čitaj Čitaj, čitaj. čitaj, a zatim pročitaj još nešto!

 

Zaustavite se nakon svakih nekoliko stranica i porazgovarajte s detetom o tome šta ste pročitali. Pitajte svoje dete „ko“ pitanja (ko, šta, kada, gde, zašto) kako biste razgovarali o tome šta se događa u priči.

 

Takođe, postavite pitanja o tome šta bi se moglo dogoditi i razgovarajte o emocijama likova u priči. Možete raspravljati o problemima u priči i idejama o tome šta likovi mogu učiniti kako bi ih popravili.

 

Koristite slike za vežbanje oblikovanja rečenice

 

Pogledajte slike u knjigama i neka dete kaže gramatički ispravne i potpune rečenice o svakoj slici koju vidi. Ako su rečenice kratke pomozite mu da razmisli o načinima proširenja rečenice.

Koristi kućanske proizvode za vežbanje prostornog vokabulara

 

Reči prostornog vokabulara uključuju: u, na, iza, ispod, pored, između, napred, nazad, prvi, poslednji, srednji, gore, dole i iznad.

 

Koristite kućne predmete i uputite svoje dete gde da ih smesti. „Stavite kašiku pored posude.“ „Stavite sudove u mašinu za pranje sudova.“

Uključite dnevne rutine

 

Vizualni rasporedi i kalendari izvrsni su alati koji pomažu u svakodnevnoj rutini i drže dete usredsređenim i organizovanim tokom celog dana.

 

Igrajte igre

 

Igrajte zabavne jezične igre. Neke od njih su: „Pogodi ko?“, „Memorija“…

 

 Postavljajte pitanja

 

Pitanja su sjajan način da razgovarate s decom. Mališani vole da govore o sebi, pa ih pitajte: Ko, šta, kada, gde, zašto tokom svakodnevnih aktivnosti.

Primeri:  Ko sada sedi pored tebe?“, „S kojim bojama si crtao?“

ODRIČU SE UŽINE DA BI BRATU KUPILI MLEKO Oca su nedavno sahranili, majka je bez posla. Sanjaju o toplom domu, najmlađi i o OBIČNOJ LOPTI

 

 

 

Izvor:stil.kurir.rs

2 KOMENTARA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close