ODLUČENO Produžen raspust svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji ZBOG GRIPA

ODLUČENO Produžen raspust svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji ZBOG GRIPA

Preporuka Ministarstva zdravlja da se zbog virusa gripa raspust produži za nedelju dana usvojena je danas na sednici Vlade, te će sve osnovne i srednje škole u Srbiji početi sa radom sedam dana kasnije nego što je planirano – 25. februara.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložio je na današnjoj sednici Vlade Srbije da se zimski raspust za osnovce i srednjoškolce produži za još nedelju dana.

Prema prvobitnom planu, đački raspust je trebalo da traje do 18. februara, međutim, početak nastave prolongiran je usled epidemije gripa. Po proceni epidemiologa, u narednih mesec dana može se očekivati dalji rast broja obolelih na području cele zemlje, a posebno su izražavali bojazan zbog povratka dece u kolektiv, odnosno završetka raspusta.

– Period školskog raspusta usporio je širenje virusa gripa. Sa druge strane, očekuje se da će povratak dece u škole uticati na povećanje broja obolelih, rekla je za „Blic“ prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštili su da se registruje srednji intenzitet aktivnosti gripa, ali i široka geografska rasprostranjenost. Do sada su prijavljene epidemije na teritoriji Pirotskog, Moravičkog, Zlatiborskog i Nišavskog okruga, a obolelih ima skoro u svim delovima zemlje – na područjima Grada Beograda, Južnobačkog, Pomoravskog, Jablaničkog, Kolubarskog, Rasinskog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Zapadnobačkog, Šumadijskog, Raškog, Braničevskog, Podunavskog, Južnobanatskog, Mačvanskog, Borskog, Sremskog, Topličkog, Zaječarskog i Pčinjskog okruga.

Đaci u Užicu još juče su obavešteni da im je produžen raspust zbog prijavljene epidemije gripa, i to do 22. februara.

Vojvodina

Imajući u vidu da su đaci u Vojvodini imali izjedna zimski raspust, dok su deca u centralnoj Srbiji imali odmor podeljan na dva dela, vojvođancki učenici vratili su se u klupe još 15. januara. Stoga, će njima školska godina biti „pauzirana“ tokom sedam dana, nezvanično saznajemo.

Praznujući Dan državnosti, sutra svakako neće ići na nastavu, te će u ponedeljak otpočeti pauza podstaknuta epidemijom gripa, a u klupe će se vratiti 25. februara, isto kao i njihovi vršnajci u drugim delovima Srbije.

Raspust u vojvođanskim školama trajao je od 21. decembra do 15. januara.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“ do sada je od gripa obolelo 104.867 pacijenata, a umrlo je 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close