„Znala sam da ću roditi dete BEZ RUKU I NOGU, ali nisam želela da abortiram“: Slike dečaka kojeg su lekari otpisali, ali ga svet OBOŽAVA

„Znala sam da ću roditi dete BEZ RUKU I NOGU, ali nisam želela da abortiram“: Slike dečaka kojeg su lekari otpisali, ali ga svet OBOŽAVA

Džesmin Slef (24) iz SAD-a bila je u petom mesecu trudnoće kada su joj doktori rekli da sa bebom nešto nije u redu. Ultrazvuk je pokazao da se detetu ne razvijaju ruke i noge.

Iako su joj neki savetovali da prekine trudnoću, zajedno sa dečkom Rondelom Vilsonom odlučila je zadržati dete.

Džesminim sin se rodio bez ruku i nogu, a ima i teške deformacije lica, srca, skeleta i genitalija. Mališan se rodio prošle godine 21. septembra u 29. nedelji trudnoće. Kad je došao na ovaj svet ima je nešto malo više od jednog kilograma.

Život mu je počeo na intenzivnoj nezi u kojoj je proveo dva meseca.

Lekari su rekli roditeljima da im dete pati od tetraamelijskog sindroma – vrlo retkog stanja koje je, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, pogodilo svega nekoliko porodica u svetu.

Tetra-amelia sindrom uzrokuje genetska mutacija u delu DNK koji ima ključnu ulogu u razvoju. Većina beba s tom dijagnozom umre pre rođenja ili ubrzo nakon, prenosi „Daily Mail“.

Dečak je sada kod kuće i dobro napreduje. Džesmin se prisetila tog dana kada je bila na ultrazvuku i saznala da nosi bebu bez udova.

„Tehničar koji je radio ultrazvuk rekao mi je da se hitno javim svojem lekaru. Sedila sam u čekaonici kada je lekar došao do mene. Duboko je uzdahnuo, a mene je preplavila neka teskoba. Rekao mi je da nosim dete koje neće imati ni ruke niti noge. Samo sam gledala u njega pa me pitao da li sam shvatila. Tada sam počela da plačem“.

„Pitala sam da li to možda moja krivica, to što ranije nisam došla na pregled. Da li sam učinila nešto loše. Rekao mi je da to nema nikakve veze“, dodala je.

Potom je otišla na razgovor sa stručnjacima koji su joj objasnili o kakvom stanju se radi i kakve su prognoze. Upozorili su je da bi dete moglo imati i druge zdravstvene probleme i da postoji mogućnost da premine pre porođaja. Tada se suočila s teškom odlukom.

„Moj dečko i ja smo razgovarali o prekidu trudnoće i već smo retervisali termin u Vašingtonu, ali nismo mogli to da uradimo. Odlučili smo da nastavim sa trudnoćom“, ispričala je i dodala kako je trudnoća bila u redu sve do 29. nedelje kada se posteljica odvojila od zida maternice i hitno su je porodili carskim rezom.

Svoju bebu u ruke je primila tri dana kasnije.

„Stavila sam ruke u inkubator i držala ga. Bio je to tako srećan trenutak“, rekla je i priznala da ju brine njegova budućnost.

„On je normalna beba osim što nema ruke i noge. Ima jaku ličnost i slatke izraze lica, sve razume što mu govorim. Odrasli me nikada ne pitaju šta mu je, ali deca uvek kažu ono što misle, i to cenim. Pitaju me gde su mu ruke i noge, a ja pokušavam da im objasnim“, zaključila je Džesmin koja je jako ponosna na svog mališana.

 

Izvor: zena.blic.rs

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close