KONKURS ZA PODSTICAJ RODITELjSTVA: Pomažu jaslice i plastenike

KONKURS ZA PODSTICAJ RODITELjSTVA: Pomažu jaslice i plastenike

Opštinama rok do 7. marta da se prijave na konkurs za podsticaj roditeljstva. Budžet za lokalne projekte 800 miliona dinara, za 150 miliona više nego lane

VIŠE od 1.000 mesta obezbeđeno je u vrtićima širom Srbije, a u 34 opštine rekonstruisana su, adaptirana ili izgrađena potpuno nova obdaništa. Formirane su jaslene grupe koje nisu postojale u seoskim područjima, kupljeni plastenici za 19 mladih bračnih parova, nabavljena mehanizacija i oprema za započinjanje sopstvenog posla za 10 mladih bračnih parova, završena izgradnja stanova, kupljeno 10 seoskih kuća… Sve ovo finansirano je putem projekta dodele bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje mera socijalne politike Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

I ove godine javni poziv je otvoren do 7. marta i opštine mogu da apliciraju svojim programima. Kako naglašavaju u Kabinetu, ceniće se kreativnost i opravdanost projekata. U prošloj godini za ove namene izdvojeno je 650 miliona dinara, dok je ovogodišnji budžet veći za 150 miliona, a u odnosu na 2017. godinu veći je pet puta.

– Posebnu pažnju izazvali su projekti servisa za podršku roditeljima, kao što je servis za peglanje, koji je organizovan u Somboru, Subotici, Apatinu, Odžacima – kaže prof. dr Slavica Đukić Dejanović. – Pojedine mesne zajednice u Somboru i Apatinu osnovale su, recimo, kutak za međugeneracijsku saradnju, a u Zrenjaninu je uveden dežurni vrtić za boravak dece od 14 do 22 časa. U Subotici će se rekonstruisati centralna kuhinja u predškolskoj ustanovi „Naša radost“, u kojoj se dnevno spremi više od 12.000 obroka za više od 4.000 mališana.

Veliku pažnju, kako kaže ministarka, izazvao je i projekat „Talenat nema cenu“ koji obuhvata besplatne treninge za fudbal i organizovanje radionica i predavanja na temu dijabetesa kod mladih u Kragujevcu, Rači, Kniću i Aranđelovcu.

Među opštinama koje su se posebno angažovale i mimo državne kase je Nova Varoš. Njihove mere podrazumevaju da svaka beba u porodici dobija po 100.000 dinara. Nezaposlene porodilje, tokom godinu dana, mesečno iz opštinske kase primaju po 12.000 za prvorođeno dete, a za svako novorođeno, zaključno sa petorođenim mališanom ovaj iznos uvećava se za 3.000 dinara.

– Osim finansijske podrške pružamo i besplatnu žensku rekreaciju i obuku plivanja – kaže Danijela Topalović, savetnik u opštini Nova Varoš. – Žene iz ruralnih sredina dobile su 2.500 sadnica maline u toku 2017. godine, a tri sugrađanke dobile su novac za pokretanje sopstvenog biznisa.

POMOĆ I IZ OPŠTINSKOG BUDžETA
PRAVO učešća na javnom pozivu imaju opštine i gradovi, a uslov je da u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje predloženih mera. Potrebno je i da imaju telo ili osobu zaduženu za pitanja demografije i populacione politike

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close