NIJE HTELA NA BOLOVANJE DA JOJ NE BI SMANJILI PLATU! Potresna ispovest prijatelja devojke koja je UMRLA od GRIPA

NIJE HTELA NA BOLOVANJE DA JOJ NE BI SMANJILI PLATU! Potresna ispovest prijatelja devojke koja je UMRLA od GRIPA

Epidemija gripa u punom je jeku, a broj preminulih povećava se iz dana u dan

Grip nastavlja da odnosi živote širom regiona, a među umrlima ima puno mladih. Dok je u Hrvatskoj saopšteno kako je devojka (20) preminula od respiratornih problema i gripa, Srbiju su potresle vesti o tragičnim smrtima trudnice (29) i majke (42) jedne sedmogodišnje devojčice.

Epidemija gripa u punom je jeku, a broj preminulih povećava se iz dana u dan. Među poslednjim žrtvama u Srbiji je trudnica Tijana Gardić (29) iz užičkog kraja. Prema navodima prijatelja, Tijana je usled komplikacija izazvanih gripom preminula 18. februara u bolnici u Beogradu. Tijana nije imala hronične bolesti.

Ona je bila u osmom mesecu trudnoće, kada je usled komplikacija prebačena u Beograd. Prema rečima poznanika, prvo je preminula beba u stomaku, a nakon toga i nesrećan Tijana.

TANJA IŠLA NA POSAO SA TEMPERATUROM, NA BOLOVANJE NIJE HTELA JER BI PRIMILA MANJU PLATU

Drugi strašan slučaj smrti povezane sa gripom dogodio se 6. februara, u istom kraju, kada je preminula Tanja Arsenijević (42), majka jedne devojčice. Ona je imala sve simptome gripa i u veoma teškom stanju primljena je u užičku bolnicu, gde je posle dva dana preminula. Ni ona, kao ni trudnica Tijana, nije imala hronične bolesti.

Kako su nezvanično rekli u užičkoj bolnici, Tanja je primljena u jako lošem stanju i odmah je stavljena na veštačka pluća.

– Kod nje nije rađena analiza na prisustvo virusa gripa – naveli su u bolnici.

Prema rečima njenih prijatelja, Tanja, koja je udata i ima ćerku koja ide u prvi razred, skoro je počela da radi u jednoj firmi, a na posao je išla sa temperaturom, jer je znala da će joj plata biti znatno manja ako ode na bolovanje.

– Ona i njena porodica nisu bili u nekoj finansijskoj situaciji jer je muž skoro operisan i ne radi, a imaju ćerkicu koja ide u prvi razred. Nije htela na bolovanje jer je znala da će joj plata, ako to uradi, biti znatno manja. U međuvremenu je išla kod lekara i oni su joj rekli da dođe u bolnicu da leži jer su joj pluća bila u lošem stanju. Međutim, ona nije htela zbog posla. Kad je bolest potpuno savladala, tada je otišla u bolnicu ali je bilo kasno – rekli su Tanjini prijatelji.

PREMINULA NIŠLIJKA (27) ZBOG GRIPA

Početkom februara grip je odneo još jedan mladi život, a u pitanju je devojka (27) iz Niša. Ona je preminula na niškoj Infektivnoj klinici nakon što su joj otkazala pluća kao posledica infekcije gripom.

– Devojka je primljena dve nedelje ranije, sa izuzetno teškom kliničkom slikom, dominiralo je oštećenje pluća, bila je na mašini za disanje ali je i pored intenzivnog lečenja podlegla bolesti. Nije bila hronični bolesnik, laboratorijski je potvrđeno da je bila zaražena virusom gripa tipa AH1N1 – saopštio je Miodrag Vrbić, direktor niške Infektivne klinike.

DVADESETOGODIŠNJU DEVOJKU U HRVATSKOJ POKOSIO VIRUS

Uprkos nastojanjima ekipe Jedinice intenzivnog lečenja u OB Gospić da spase jedan mladi život,preminula je 20-godišnja devojka iz Korenice od respiratornih problema i gripa!

Sezona je pri kraju, ali broj smrtnih slučajeva u Hrvatskoj još raste. Sada ih je čak 85.

U CRNOJ GORI 11 SMRTNIH SLUČAJEVA

Od početka sezone, u Crnoj Gori ukupno je evidentirano 11 smrtnih slučajeva, žrtava virusa gripa. Najveći broj obolelih od bolesti sličnih gripu je registrovan u uzrastu od 20 do 64 godine 458 obolelih, dok je najviša incidencija registrovana u uzrastu od pet do 14 godine i u uzrastu mališana do četiri godine.

Četrdeset osoba preminulo je u Bosni i Hercegovini od zdravstvenih komplikacija nastalih od virusa gripa, od čega je 37 žrtava s područja Republike Srpske.

KOJI SU BLAGI, A KOJI OZBILJNI SIMPTOMI

Kod lekara treba otići kada simptomi iz blažih pređu u teže.

Blagi simptomi: osećaj grebanja u grlu, suv nadražajni kašalj, curenje iz nosa, kijavica, lako do umereno povišena temperatura, malaksalost.

Teži simptomi: Temperatura preko 38 stepeni koja traje duže od tri dana, suv nadražajni kašalj, gušobolja, izražena malaksalost, glavobolja, kijavica, bolovi u mišićima i zglobovima, dijareja, otežano disanje.

 

Izvor:espreso.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close