Loran (8) studira na tri fakulteta i nije jedino dete genijalac: I ovi klinci osvajaju inteligencijom, a tu su i deca iz Srbije

Loran (8) studira na tri fakulteta i nije jedino dete genijalac: I ovi klinci osvajaju inteligencijom, a tu su i deca iz Srbije

Loran Simon (8) je inteligencijom oduševio svet. Već sada je student i to na tri univerziteta. Srećom po svet, ima još genijalne dece i ovo su priče o njima.

Loran ima IQ 145, osnovnu školu koju je upisao kao četvorogodišnjak, završio je za dve godine, a sada pohađa univerzitete u Holandiji, Belgiji i Nemačkoj. Najpametniji dečak Evrope kako ga zovu, je za belgijsku radio stanicu RTB izjavio da najviše voli da uči matematku.

Mama Holanđanka i tata Belgijanac uspešno prate interesovanja i razvoj svog nadarenog mališana.

Džejkob Barnet će ove godine proslaviti 11. rođendan. Lekari su najpre mislili da boluje od blažeg poremećaja u ponašanju da bi kasnije ustanovili da je hiperinteligentan.

Sa tri godine je znao da govori abecedu unazad, a sa 10. godina je postao učenik Univerziteta Indijanapolis. Radi na doktoratu iz kvantne fizike i ima cilj da opovrgne Ajnšatanovu teoriju relativiteta.

Akim Kamara (9) je muzički vunderkind iz Berlina. Violinu je počeo da svira sa samo dve godine. Ima neverovatan sluh i besprekorno pamti zvukove.

Te sposobnosti je ispoljio dok je još bio u pelenama. Ovako je svirao sa samo tri godine.

Tu su i mali genijalci iz Srbije. Đaci beogradske škole „Mlaac genijalac“ su prošle godine na Evropskom prvenstvu u mentalnom računanju za uzrast od sedam do 17 godina u Bazelu briljirali.

U mlađoj kategoriji Aleksandar Alavanja osvojio je zlato, Andrijana Drašković srebro, a Ana Stamenković bronzanu medalju.

U nešto starijoj grupi Mihailo Mitić kući doneje došao do zlata, a Kosta Kuzmanović do bronze.

Ne treba zaboraviti ni učenikeGimnazije u Gornjem Milanovcu, Poljoprivredne škole u Svilajncu, Srednje škole u Arilju, Gimnazije u Guči i Prve kragujevačke gimnazije koji su 2017. idejom o proizvodnji bojlera koji stvara i koristi sopstvenu električnu energiju, osvojili prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama.

KAKO PREPOZNATI DETE GENIJALCA

Nadarenu decu je lako prepoznati, i to po sledećim oblicima ponašanja, odnosno sposobnostima koje ispoljavaju. Listu „znakova prepoznavanja“ sastavilal je Mensa Srbije:

1. izvanredno pamćenje

2. rano prelaženje intelektualnih prekretnica koje su tipične za decu

3. čitanje od najranijeg doba

4. hobiji i interesi ili dubinsko poznavanje određenih tema

5. netolerancija prema drugoj deci

6. svest o događajima u svetu

7. sebi postavljaju visoke standarde u školi

8. uspešna su u školi

9. vreme vole da provode s odraslima ili sami

10. vole da govore

11. non stop postavljaju pitanja

12. lako uče

13. brzo razvijaju smisao za humor

14. ,uzički su nadareni

15. vole da preuzimaju kontrolu

16. osmišljavaju dodatna pravila igara

17. izraženo su ekstrovertiintroverti.

 

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close