RODITELjI MLADIĆA KOJI JE PREMINUO U DOMU ZA OMETENE U RAZVOJU: Drhtao je kao da je svu noć proveo napolju

RODITELjI MLADIĆA KOJI JE PREMINUO U DOMU ZA OMETENE U RAZVOJU: Drhtao je kao da je svu noć proveo napolju

Roditelji S. Đ. (27) koji je preminuo u domu za ometene u razvoju kod Blaca. Nikoga ne optužujemo dok se ne završi obdukcija

DOK se ne okončaju sva toksikološka ispitivanja i ne utvrdi zbog čega je naš sin preminuo, nikoga ne želimo da optužujemo za njegovu smrt, kažu Žarko i Vesna iz Niša, roditelji preminulog S. Đ. (27), koji se skoro devet godina nalazio u Domu za ometene u razvoju u blačkom selu Trbunju. Mladić je preminuo 1. februara od posledica upale pluća, a uzrok fatalnog ishoda izaziva različite sumnje, jer je u prokupačku bolnicu dovezen sa temperaturom tela od svega 24 stepena!

Roditelji su posetili sina četiri dana pre nego što je umro i nisu primetili da je teško bolestan. Stvari su se naglo iskomplikovale i sada im ostaje samo da čekaju šta će reći toksikološki nalazi obdukcije, za koje je potrebno dva meseca.

– Pozvao sam Dom u Blacu 31. januara oko 9 časova ujutru da se raspitam kako nam je dete. Redovno smo ga posećivali i brinuli o njemu koliko smo mogli u takvim okolnostima. Rekli su nam tada da je nešto bolestan i da će nam javiti uskoro šta se dešava. Ponovo sam pozvao oko 11 časova i tada sam saznao da nam je dete prebačeno za Prokuplje. Odmah sam se sa suprugom uputio tamo – kaže otac Žarko.

Prema njegovim rečima, S. Đ. je bio živ kada su stigli, ali potpuno hladan.

– Bio je pokriven sa nekoliko ćebadi i u krevetu pored njega bile su plastične flaše napunjene toplom vodom, ali lekari nisu mogli da ga ugreju. Imao je simptome kao neko ko je celu noć proveo napolju, a naš sin je bio gotovo nepokretan. Kretao se samo uz tuđu pomoć, tako da to nije imalo logike. Nije mogao sam da napusti postelju – priča otac.

On objašnjava da je prostorija u kojoj su poslednji put boravili tokom posete bila topla, ali da ne zna kako je po sobama.

– Ne verujem da su ih pustili da se smrzavaju – zbunjen je Žarko, kome je patolog neznanično rekao da mu je sin umro od upale pluća.

U ovoj ustanovi za smeštaj odraslih osoba sa najtežim oblicima ometenosti nailazimo na zid ćutanja.

Direktor doma Srđan Aničić ne želi da spekuliše o razlozima smrti dok ne budu gotovi rezutati obducije, a u prokupačkoj bolnici, gde je preminuo mladić, ističu da je dovezen u stanju velike hipotermije i besvesti.

– Pored veoma niske telesne temperature, on je imao vidljive modrice po rukama i nogama, verovatno usled vezivanja. Uprkos pokušajima utopljavanja i pružanju svih mogućih vidova pomoći, stanje njegove svesti je opadalo i pacijent je preminuo sutradan – ističe za „Novosti“ dr Snježana Arsić, direktorka prokupačke bolnice.

DIREKTOR BEZ KOMENTARA
Tokom naše posete domu u četvrtak nismo uspeli da vidimo nijednog korisnika, a direktor nije želeo da govori za novine. U lokalnoj samoupravi nezvanično saznajemo da ranije nije bilo problema u radu ustanove. Mrtvozornik blačke opštine dr Danijela Ilić ističe da je posledih meec dana konstatovala dve prirodne smti korisnika ove ustanove. U pitanju su, kaže, starija muška i ženska osoba, bez ikakvih tragova nasilja.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close