Njihova snaga nema granice: 5 pouka koje svaka samohrana majka treba da usvoji!

Njihova snaga nema granice: 5 pouka koje svaka samohrana majka treba da usvoji!

Roditeljstvo je najvažnija uloga i veliki izazov u životu svake žene, ali nemaju sve žene sreću da sa partnerom odgajaju decu.

Za samohrane majke se kaže da su supermajke i heroji i zaista jeste tako. One su svoju pažnju i život podrede deci kako bi ih izvele na pravi put.

Ne zapostavljajte sebe

Samohrani roditelj svu svoju pažnju usmerava na decu. To je sasvima okej kada su deca mala, ali problem nastaje kada roditelji počnu da zanemaruju sebe i svoje želje i potrebe kada su deca starija.

S obzirom na to da samohrani roditelj nema partnera na kojeg se može uvek osloniti, važno je da uvek bude u dobroj fizičkoj i mentalnoj “formi”.

Zato je bitno da se dobro naspava, zdravo hrani ili redovno bavi nekom fizičkom aktivnošću. Takođe, važno je da u gustom rasporedu odvoji vreme za sebe, svoje hobije ili za neki ritual opuštanja.

Nemojte pričati jedno, a raditi drugo

Iako je malo, dete vidi ponašanje iz svoje okoline i usvaja ih. Zato nemojte biti jedan od onih roditelja koji jedno kaže, a postupa drugačije. Budite disciplinovani roditelj! Čak i ako vam je teško da kaznite dete jer nije napisalo domaći zadatak ostanite dosledni kada ispunjavate svoja obećanja. Ako postupite drugačije, deca vas neće ozbiljno shvatiti.

Ne stidite se da zatražite pomoć

Pomoć roditelja, okoline, prijatelja ili kolega je sasvim u redu i nemojte da bežite od toga kada osetite da ne možete nešto sami.

Bez obzira što su samohrane majke supermame kojima se svi dive, nekada je i njima treba neka vrsta pomoći.

Podsetite sebe da niste savršeni

Imajte na umu da niko nije savršen i da je svaki čovek i dete individua za sebe. I svi grešimo. Zato je bitno da ne upoređujete sebe niti svoje dete s drugima iz okoline. Najvažniji zadatak roditelja je da svom detetu pruži bezuslovnu ljubav.

Osvestite svoje vrline i mane

Najbolji roditelji su upravo koji znaju svoje vrline i mane, te uče na svojim greškama.

Samohrani roditelji ne bi trebalo sve da rade sami, te je sasvim normlano da im je nekad potrebna pomoć stručnjaka za neku situaciju koju ne mogu sami rešiti.

Izvor: stil.kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close