KAKO NAPRAVITI PRIRODAN I ZDRAV KVASAC

Prirodni kvasac za testo naziva se još i starter, ili baza. Mešenje sa ovim kvascem je prirodan način mešenja testa. Starter, ili baza kiselog testa je jednostavna za pripremanje.

Hleb koji se umesi sa prirodnim kvascem je kvalitetan, zdrav i duže zadržava svežinu.

Za pripremu startera za kiselo testo treba odvojiti malo više vremena nego što bi obično utrošili na pripremu hleba, što i nije tako teško ako se uzme u obzir rezultat koji se dobije.
Kada se prvi put pravi starter, pravi se nekoliko dana u nekoliko koraka, ali je sve jednostavno i lako.

Potrebno je pripremiti jednu veću teglu, plastičnu foliju, brašno, toplu vodu, kafenu kašiku šećera.

I dan:
U teglu sipati 2 dl. mlake vode, dodati 150 g. brašna i 1 kafenu kašičicu šećera, umutiti dok se ne dobije homogena masa, pokriti plastičnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi da odstoji i da nadolazi.

II dan:
Izmeriti 1 dl.vode i 90 g. brašna i sipati u teglu sa smesom od prvog dana, promešati, pokriti folijom i opet ostaviti na sobnoj temperaturi da nadolazi.

III dan:
U teglu sa smesom ponovo dodati1 dl mlake vode i 90 g. brašna, promešati da se sjedini. Pokriti folijom i ostaviti na istom mestu.
Trećeg dana bi trebalo da se pojave mehurići koji ukazuju na to da je počeo da se stvara kvasac.

IV dan:
Starter kvasac je spreman za upotrebu.
Za jedan kilogram brašna treba upotrebiti 1,5 do 2 čaše od jogurta startera.
U teglu sa starterom opet dodati 1 dl mlake vode i 90 g brašna, tj. „nahraniti starter“.

1. Uvek kada se iz tegle uzme starter da se umesi testo dodati 1 dl vode i 90 g brašna tako da se uvek ima spreman starter za mešenje.

2. Ako ne mesimo svaki dan pa se nakupi dosta startera, može da se zamrzne u posudama zapremine za jednu upotrebu.
Kad se odmrzne, starter se upotrebljava na uobičajen način.

Odmrznuti starter može da posluži da se dobije nove količine kvasca. Treba samo dodati mešavinu brašna i mlake vode i postupiti kao u koracima II-IV i dobiće se novi starter.

Testo od ovog kvasca malo sporije narasta pa je najbolje zamesiti ga uveče a peći ujutru.

Prilikom pokrivanja tegle sa starterom obavezno ostaviti malo lufta da bi testo moglo da „diše“.

 

Izvor: deciologija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *