Jasmini (18) i Teodori (17) se život PREOKRENUO 25. aprila 2017: Tog dana desio im se NAJVEĆI STRAH SVAKE DEVOJČICE U SRBIJI, a evo kako danas žive

Jasmini (18) i Teodori (17) se život PREOKRENUO 25. aprila 2017: Tog dana desio im se NAJVEĆI STRAH SVAKE DEVOJČICE U SRBIJI, a evo kako danas žive

Sa nepunih 18 godina, Jasmina i Teodora brinule su brige namenjene ženama starijim od njih. U jednom trenutku bile su devojčice, u drugom morale da postanu odrasle žene i preuzmu veliku odgovornost. Kako su se sa tim snašle ispričale su za „Žena.rs“ i otvorile važnu temu.

Jasmini Stevanović iz Kulpina 25. april 2017. godine preokrenuo je sudbinu. Imala je u tom trenutku 17 godina i brinula brige koje manje-više brine svaka tinejdžerka. Međutim, tog dana dobila je još jednu temu za razmišljanje i brigu, onu o kojoj ne brine mnogo sedamnaestogodišnjakinja.

– Sumnjala sam na trudnoću po izostanku ciklusa koji je uvek bio redovan, a ovog puta je kasnio. Test sam uradila 15. aprila 2017. godine i saznala da ću biti mlada mama, a sumnje sam potvrdila na ultrazvuku dva dana kasnije. U tom trenutku imala sam 17 godina – kaže za „Ženu“ Jasmina.

Prva misao, kao i većini tinejdžerki u takvim situacijama, bila joj je – kako reći roditeljima?

– Svima je to bilo čudno, nisu mogli da poveruju u to da sam u drugom stanju. Međutim, nakon što smo se pribrali, roditelji i dečko stali su uz mene i dali mi punu podršku. Prijatelji su bili u potpunom šoku – kaže Jasmina. Dečko, Kristijan, ostao je uz nju i sada mladi mama i tata brinu o svojoj devojčici.

Danas Jasmina ima 18 godina, a beba četiri meseca. Zove se Teodora, a na svet je došla carskim rezom. Uz pomoć roditelja se uhodala, a kako sama kaže, ništa joj nije padalo teško.

– Uskoro sam znala sve što jedna mama treba da zna o čuvanju deteta. Ništa nije teško jer sve se može kad se hoće. Svi su nas manje-više prihvatili, a ogovaranja, naravno ima, a biće ih uvek i zbog svega i svačega. To me ne interesuje jer nikad nisam slušala šta mi ljudi govore iza leđa. Slušam samu sebe i idem dalje – kaže nam Jasmina koja u ovom trenutku ne ide u školu, a sumnja i da će nastaviti sa školovanjem.

Kristijan joj, kaže, pomaže u svemu.

– Oko nje mi pomogne uvek, kad ja ne mogu da ustanem, kad sam umorna i kad mi se baš ono spava on ustane mesto mene i uzme je uglavnom ja je samo presvučem i nahranim i on je uzme a ja oko kuće kuvam, brišem, čistim i obavljam ostale kućne poslove – poverava nam Jasmina. Donedavno su živeli na selu kod Kristijanovih roditelja, ali kako tamo nema posla, prešli su nedavno kod Jasmininih, gde je Kristijan našao priliku za zaposlenje.

Kada je pitamo primećuje li neku razliku u svom životu i životu svojih vršnjakinja, i upoređuje li sebe sa starijim majkama, bez razmišljanja odgovara ovako:

– Nema nikakve razlike između mene i žena koje su u poznijim godinama postale majke. Svaka majka želi svom detetu dobro, i svaka svoje dete odgaja onako kako misli da je najbolje. Nisam se ni mrvicu pokajala što sam na svet donela Teodoru. Naprotiv, srećna sam svakog dana što je ona ušla u naš život jer nam ga ulepšava iz dana u dan – zaključuje Jasmina.

TEODORA JE ZATRUDNELA SA 16 GODINA

Teodora Trajković iz Kraljeva takođe je posumnjala na trudnoću nakon izostanka menstruacije. U tom trenutku imala je 16 godina i nijedan drugi simptom trudnoće. Ipak, lekarski pregled pokazao je da jeste trudna. Vesti je dočekala prestrašena. I njoj je, kao i Jasmini, najveći problem bio – kako reći roditeljima.

– Roditelji su me na kraju svega podržali, baš kao i dečko. Prijateljima ništa nisam ni govorila – kaže nam Teodora koja u ovom trenutku ima 17 godina, a beba 5 meseci.

– Porođaj je protekao potpuno glatko i beba je došla na svet za pola sata. Odmah smo se privikle jedna na drugu a meni ništa nije bilo teško, imam volje za sve, uključujući i školu. I škola u ovakvim uslovima može da se završi lako. Redovno ne, ali vanredno svakako. Ja je upravo tako završavam – kaže za „Ženu“.

Za osude okoline, kaže nam, ne haje.

– Nikad nisam slušala šta drugi govore. Neko me podržava, neko ne. Bitno mi je da slušam sebe i ako činite nešto što vas čini srećnim, nema razloga da strahujete -kaže nam Teodora.

Kada se iz ove perspektive osvrne na svoju situaciju i majčinstvo, kaže da ništa ne bi menjala.

– Uopšte se ne kajem što sam mlada mama, osećaj je sjajan i ne mislim da sam pogrešila – zaključuje Teodora.

O maloletničkoj i adolescentskoj trudnoći već dugo se govori u Srbiji ali i svetu. Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) iznela je nedavno podatke da trudnoća tinejdžera najčešće nije rezultat njihovog izbora, već upravo nemogućnost da se bira i rezultat okolnosti koje su van kontrole ovih mladih ljudi. Što se očeva tiče, najređi su nezreli vršnjaci. Pored toga, Populacioni fond Ujedinjenih nacija je izdala i upozorenje da, ukoliko se porast maloletničke trudnoće ne zaustavi u svetu, broj majki mlađih od 15 godina mogao bi da se do 2030. popne na tri miliona.

Globalni problem nije zaobišao ni Srbiju, koja je na vrhu liste evropskih zemalja po broju maloletničkih trudnoća, sa stopom od 22 trudnoće na 1.000 žena starosti od 15 do 19 godina. Samo u „Narodnom frontu“ svake godine u proseku bude više od 2.200 maloletničkih trudnoća, od kojih svaka četvrta majka ima manje od 15 godina. Statistika je pokazala i da se godišnje u našoj zemlji obavi oko 16.000 maloletničkih abortusa.

 

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close