Otvoren centar za podršku deci i porodici u Karanovcu

Otvoren centar za podršku deci i porodici u Karanovcu

U Osnovnoj školi „Milan Rakić“ u banjalučkom naselju Karanovac danas je otvoren Centar za podršku Deci i porodici „Gnijezdo“

U Osnovnoj školi „Milan Rakić“ u banjalučkom naselju Karanovac danas je otvoren Centar za podršku Deci i porodici „Gnijezdo“, koji đacima od šest do 15 godina i njihovim roditeljima nudi podršku u savladavanju školskog gradiva, te kreativne, muzičke i druge radionice.

Centar „Gnijezdo“ otvorila je IN Fondacija, u saradnji sa banjalučkim Centrom za socijalni rad i organizacijom „Vorld vižn“.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović istakla je značaj ovog centra, čiji je cilj, na prvom mestu, da pruži podršku osnovcima u odrastanju i izgradnji zdrave, kreativne i stabilne ličnosti.

– Ministarstvo podržava ovakve projekte, koji doprinose socijalizaciji dece iz disfunkcionalnih porodica, jer je neophodno da društvo u celini pokuša da stvori što povoljnije uslove kako bi ovakvih porodica bilo što manje, rekla je Davidovićeva pre otvaranja Centra.

Izvršni direktor IN Fondacije Branka Ivanović rekla je da je ovaj centar inovativni model u sistemu socijalne zaštite dece na području Banjaluke..

Ovaj centar je mesto za podsticanje rasta i razvoja dece kroz različite aktivnosti, ali i mesto gde će roditelji moći da potraže podršku u jačanju svojih roditeljskih kompetencija, rekla je Ivanovićeva.

Prema njenim rečima, u proteklih 10 godina otovreno je 14 ovakvih centara širom BiH, koji su se pokazali kao važni u pružanju podrške deci iz disfunkcionalnih porodica.

Direktor programa „Vorld vižn“ BiH Larisa Klepac rekla je da ova organizacija u svom radu posebnu pažnju posvećuje najranjivijim kategorijama dece i njihovim naporima da ostvare svoj puni potencijal.

– Verujemo da će ovaj servis, kao mesto sigurnog odrastanja i podrške, biti od koristi ne samo deci i njihovim roditeljima, nego i celoj zajednici, rekla je Klepac.

Direktor Osnovne škole „Milan Rakić“ Danijela Mirković izrazila je zadovoljstvo što je u ovoj školi otvoren Centar za podršku rasta i razvoja dece, koja je danas neophodna, kako mališanima, tako i roditeljima.

– Deca sve više vreme provode na internetu i pored malih ekrana, a sve manje pažnje posvećuju školi, te će radionice u ovom centru biti više nego korisne kako bi pravilno formirali svoju ličnost, rekla je Mirkovićeva.

Ona je navela da ovu školu pohađa 193 učenika, dok u područnim školama u Ljubačevu ima 12 i u Novoseliji 85 učenika.

– Plan nam je da, u zavisnosti od zainteresovanosti roditelja i đece prema aktivnostima Centra, organizujemo prevoz učenika iz područnih oDeljenja, kako bismo svima omogućili jednake uslove za razvoj potencijala, rekla je Mirkovićeva.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close