Druga osoba u svetu IZLEČENA OD HIV-A

Druga osoba u svetu IZLEČENA OD HIV-A

Postoji mogućnost da je druga osoba u svetu izlečena od najčešćeg oblika virusa HIV nakon transplantacije matičnih ćelija, pokazala je studija.

Takozvanom „londonskom pacijentu“ izvršena je transplantacija od donatora sa retkom genetskom mutacijom, koja ga čini otpornim na virus, a radi se o istoj vrsti donatora koji je pomogao popuštanju simptoma bolesti kod prvog „berlinskog pacijenta“ Timotija Reja Brauna pre 10 godina. „Londonski pacijent“, koji je želeo da ostane anoniman, već 18 meseci živi bez antivirusnih lekova i bez znakova prisustva virusa u telu.

Glavni istraživač Ravindra Gupta izjavio je da se pokazalo da se u slučaju „berlinskog pacijenta“ nije radilo o anomaliji i da je zaista ovakav pristup lečenju eliminisao HIV. On je dodao da bi tehnika transplantacije matičnih ćelija, iako nije univerzalan tretman za sve, mogla da doprinese razvijanju drugih metoda koje bi pomogle eliminisanju virusa iz tela ljudi.

Veruje se da oko 37 miliona ljudi širom sveta živi sa virusom HIV, koji se potencijalno može razviti u sidu. Osobe kojima je dijagnostikovano prisustvo virusa HIV za sada moraju do kraja života da koriste antivirusne lijekove, kako bi potisnule virus u organizmu. Celi tekst studije biće objavljen u žurnalu „Priroda“.

 

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close