TRAŽE DNK ANALIZU: Bračni par iz Kraljeva želi da se uveri da se njihova preminula beba nalazi u zamrzivaču u gradskoj bolnici

TRAŽE DNK ANALIZU: Bračni par iz Kraljeva želi da se uveri da se njihova preminula beba nalazi u zamrzivaču u gradskoj bolnici

Bračni par Dijana i Marko Micić iz Kraljeva traže da se uradi DNK beba koje se nalaze u zamrzivaču u kraljevačkoj bolnici, kako bi se uverili da li je među njima njihova beba, preminula na porođaju.

Vest o telima trinaest beba koje se nalaze u hladnjači bolnice u Kraljevu, uzburkala je javnost pre dva meseca. Slučaj se pojavio u medijima nakon što je Republička komisija za nestale bebe posetila bolnicu u Kraljevu..

Dijana Micić se prevremeno porodila 2017. godine, kada je beba imala oko 26 nedelja. Ali, beba nije preživela. Micići kažu da im nakon porođaja u bolnici nisu ništa rekli, a da će rezultati obdukcije stići za četrdesetak dana.

„Tek tada nam je rečeno da je beba bila živa dva minuta i da je usled ekstremne nezrelosti umrla, odnosno nedovoljno su joj bila razvijena pluća. Tada smo uzeli taj nalaz i moram da napomenem da nikakvu saglasnost nisu tražili od nas. Niti da beba ostane kod njih niti bilo šta drugo“, ispričala je Dijana Micić iz Kraljeva.

Suprug Marko kaže da oni samo žele da se DNK analizom utvrdi da li jedna od mrtvorođenih beba koje se nalaze u zamrzivaču bolnice u Kraljevu, njiihova.

„Ako jeste, hteli bi smo da je uzmemo, sahranimo i stavimo tačku na sve. Čuo sam i da postoji mogućnost da su bebama izvađeni organi. Ako je to istina, onda me zanima zbog čega je to učinjeno. Ako nije, uzeo bih bebu i sahranio je“, rekao je Marko.

Radiša Pavlović, član Republičke komisije za nestale bebe, kaže da su ga Micići kontaktirali kada su čuli da se tela mrtvorođenih beba nalaze u zamrzivaču kraljevačke bolnice.

„Dijana traži da se utvrdi da li je beba koja se u zamrzivaču nalazi u jednoj od kesa pod njenim imenom, određenim lešnim brojem i obdukcijom. Ali zahtevamo da se DNK analiza ne uradi tako što će se uzorak uzeti iz kalupa obdukovanih beba, jer se u njih stavljaju uzorci posteljica i pupčanika. I to uopšte nije dokaz da je dete obdukovano. Zato tražimo da se uzme uzorak bebe iz kese i uporedi sa Dijaninim“, rekao je Pavlović.

Dok su iz Komisije za nestale bebe rekli da su tela pronađena, iz bolnice su saopštili da nije reč o ukradenim bebama, već o umrlim na porođaju, a koje roditelji nisu hteli da preuzmu. Rukovodstvo kraljevačke bolnice ističe da su zbog toga što ne postoji odluka o sahranjivanju umrlih beba, morali da ih drže u hladnjači.

 

Izvor: kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close