TELO VAM ŠALJE ZNAKE: Evo kako da prepoznate da li ste METEOROPATA!

TELO VAM ŠALJE ZNAKE: Evo kako da prepoznate da li ste METEOROPATA!

Veliki broj osoba oseća teškoće sa zdravljem usled naglih promena vremena, pa organizam trpi ogroman stres, a postoji način da sebi pomognete.

Nakon hladnih zimskih dana sunce je konačno obasjalo Srbiju i proleće je izgleda stiglo i pre kalendarskog. Iako lepše vreme budi i bolje raspoloženje, nagle promene negativno utiču na meteoropate – ljude koji su izuzetno osetljivi na nagle skokove ili pad temperature.

Takvi neprirodni uslovi najteže pogađaju osobe koje pate od hroničnih bolesti srca i krvnih sudova, astme, reume i artritisa. Pacijenti se najčešće žale na visok pritisak, otežano disanje, bol u kostima i starim ožiljcima od operacija ili preloma. Zato je veoma važno da oni redovno uzimaju prepisanu terapiju.

Simptomi:

– nesanica
– razdražljivost
– napetost
– potištenost, razdražljivost
– pojačani hronični bolovi
– neobjašnjiv umor i slabost

Kako ublažiti simptome

1. Ukoliko spadate u ovu grupu ljudi, veoma je bitno da izbegavate stres i veći napor jer ćete tako olakšati simptome.
2. Usredsredite se na opuštanje i što više se odmarajte. Tuširajte se toplom i hladnom vodom jer ćete tako poboljšati cirkulaciju.
3. Ako ste u mogućnosti, uživajte u čarima saune. Naučnici su otkrili da najmanje meteoropata ima među ljudima koji redovno idu u saunu, jer je njihovo telo naviklo na nagle promene temperature.
4. Od izuzetne važnosti je da pijete dovoljno tečnosti. Istraživanja su pokazala da je manjak unosa vode jedan od vodećih uzročnika nastanka glavobolje. Zato je važno je da povećate unos vode i smanjite unos pića koja dehidriraju telo, kao što su kafa i gazirani sokovi.
5. Umesto lekova koji se uzimaju na svoju ruku i nisu deo prepisane terapije, uvek je bolje posegnuti za prirodnim preparatima. U borbi protiv umora i glavobolje veoma je efikasan čaj od matičnjaka s medom. Takođe, čajevi od kamilice ili valerijane smiruju organizam i poboljšavaju san. Osim toga, glavobolje možete smiriti i masiranjem čela, slepoočnica i vrata eteričnim uljem lavande ili nane, koje će vas svojim mirisom opustiti.

Fali nam veza s prirodom
Izađite napolje

Naučnici smatraju da se usled života koji se gotovo u potpunosti odvija u zatvorenim prostorijama, često i s veštačkom klimom ili grejanjem, bitno smanjila sposobnost prirodnog prilagođavanja organizma različitim spoljnim vremenskim uslovima. Dakle, pošto više ne živimo povezani s prirodom i skoro nikad nismo na otvorenom, naš organizam ima ozbiljnih teškoća u prilagođavanju.

Najbolji način borbe s meteoropatijom je usklađivanje s prirodnim promenama, pa zato, umesto da se kod naglog otopljenja ili zahlađenja uvučete pod pokrivač, izađite napolje i nastojte da budete što aktivniji. Prikladno se obucite, što više šetajte, vozite bicikl, budite u pokretu… Tako ćete očvrsnuti i telo i psihu i učiniti ih otpornim na negativne uticaje vremena.

 

Izvor: kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close