NEMA CITOSTATIKA Oboleli se snalaze KAKO ZNAJU I UMEJU da bi nabavili lek od kojeg im zavisi život

NEMA CITOSTATIKA Oboleli se snalaze KAKO ZNAJU I UMEJU da bi nabavili lek od kojeg im zavisi život

Deset citostatika trenutno nedostaje Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. Pacijenti se sami moraju snalaziti kako bi nabavili lek od kojeg im zavisi život.

Kako je potvrđeno za Avaz iz zavoda, ovih deset lekova već duže vreme nema na stanju, a nije poznato ni kad će biti nabavljeni.

Iz zavoda su otkrili da su deficitarni lekovi za lečenje raka pluća, mozga, testisa, janika, raka grlića materice, kao i leukemije!

Tu su na prvom mestu tablete “vinkristin” od jednog miligrama, koje se koriste u lečenju više vrsta tumora, ponajviše kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim onkološkim lekovima za lečenje leukemije, uključujući akutnu limfocitnu leukemiju.

Na stanju nema ni tableta “klorambucil” od dva miligrama, koje se koriste za lečenje hematoloških tumora, odnosno za bolesnike sa primarnom bilijarnom cirozom.

Nedostaju i tablete “melfalan” od dva miligrama, kojima se leči više vrsta tumora, a posebno su potrebne za lečenje multiplog mijeloma i raka jajnika, kao i tablete “tioguanin” od 40 miligrama, koje se koriste za lečenje hematoloških tumora, odnosno za akutne mijeloične leukemije, akutne limfocitne leukemije i hronične mijeloidne leukemije.

Iako je velika potreba za injekcijama “citarabin” od jednog grama i 100 miligrama, koje se primenjuju u lečenju različitih vrsta hematoloških tumora, a prvenstveno je reč o leku koji je indiciran za akutne mijeloblastične leukemije kod odraslih i dece, u Zavodu ih nemaju na stanju, kao ni injekcije “vinblastin” od 10 miligrama, koje se koriste u lečenju više vrsta tumora.

Nema ni kapsula “prokarbazina” od 50 miligrama, koje se koriste u lečenju više vrsta tumora. Nemoguće je nabaviti i injekcije “bleomicin” od 15 miligrama, koje se koriste za lečenje Hodgkinovog limfoma, ne-Hodgkinovog limfoma, raka testisa, raka jajnika i raka grlića materice.

Nema ugovora

Zavodu nedostaju i injekcije “asparaginaza” od 100 miligrama, koje se koriste za lečenje akutne limfoblastične leukemije, akutne mijeloične leukemije i ne-Hodgkinovog limfoma te kapsule “lomustin” od 40 miligrama, koje se koriste u hemoterapiji i lečenju više tumora.

– Za navedene lekove zavod FBiH nema zaključene ugovore o nabavci i isporuci zdravstvenim ustanovama s obzirom na to da, uglavnom zbog relativno niske cene i malih potrebnih količina, dobavljači nisu iskazali interes za nabavku i isporuku navedenih lekova tako da se već duže vreme na raspisane tendere ne prijavljuju zainteresirani dobavljači. U toku je aktivnost u vezi s raspisivanjem novog tendera za hitnu nabavku navedenih lekova – kažu iz zavoda.

Refundacija sredstava

Ostalih pet citostatika koji su bili deficitarni, zavod je nabavio.

– Osigurane osobe koje imaju saglasnost za lečenje lekovima čija se nabavka finansira sredstvima federalnog fonda solidarnosti, u slučajevima nedostatka, lek mogu nabaviti vlastitim sredstvima, a zavod će im utrošena sredstva refundirati u celosti – pojašnjavaju iz zavoda.

U Finansijskom planu za ovu godinu, kako otkrivaju, za nabavku citostatika planirano je 45 miliona KM, piše Avaz.

 

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close