Umesto domova zdravlja biće zdravstveni centri: Lekari mogu na dopunski rad

Umesto domova zdravlja biće zdravstveni centri: Lekari mogu na dopunski rad

Praksa je pokazala da je postojanje zdravstvenih centara racionalnije nego odvojeno postojanje doma zdravlja i bolnice. Planom mreže zdravstvenih ustanova određeno je koji će zdravstveni centri postojati, a pretpostavka je da će osnivanje zdravstvenih centara biti znatno brže, lakše i efikasnije od njihovog razdvajanja, kažu u Ministarstvu

Sve zdravstvene ustanove koje ostaju u nadležnosti lokalih samouprava prema predlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti, prelaze u nadležnost Republike ili Pokrajine, a prema predlogu zakona, biće izuzete samo apoteke.

Od opštih bolnica i domova zdravlja, prema istom predlogu, formiraće se zdravstveni centri, a zdravstveni radnici će ponovo dobiti mogućnost da dopunski rade kod svog ili drugog poslodavca, pišu današnje „Večernje novosti“.

To su najvažnije novine predloga zakona koji je u skupštinskoj proceduri i o njemu poslanici treba da se izjasne tokom proleća, ističe list.

U Ministarstvu zdravlja kažu da se zdravstveni centri ponovo uvode kako bi se spajanjem opštih bolnica i domova zdravlja bolje iskoristili kadrovi, prostor i oprema.

Ovakvim rešenjem omogućeno je spajanje nemedicinskih i medicinskih delatnosti, koje su često u istom dvorištu, uključujući i dijagnostičke o specijalističko-konsultativne delatnsti.

„Praksa je pokazala da je postojanje zdravstvenih centara racionalnije nego odvojeno postojanje doma zdravlja i bolnice. Planom mreže zdravstvenih ustanova određeno je koji će zdravstveni centri postojati, a pretpostavka je da će osnivanje zdravstvenih centara biti znatno brže, lakše i efikasnije od njihovog razdvajanja“, kažu u Ministarstvu.

Predlozeno rešenje o dopunskom radu već postoji u praksi, a sada će biti precizirano da, recimo, lekar može da ima najviše tri ugovora o dopunskom radu, i to najviše do jedne trećine radnog vremena.

„Činjenica da će ‘državni lekari’ ugovore moći da sklapaju i sa svojim poslodavcem, u zdravstvenu praksu opet uvodi vrstu ‘večernjih klinika’, odnosno popodnevnu smenu, gde se na pregled umesto sa zdravstvenom knjižicom dolazi sa novčanikom. Slično rešenje smo već imali, ali niko nije izmerio da li je više bilo hvaljeno ili osporavano“, pišu „Novosti“.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je uvođenje dopunskog rada, uz povećanje plata, jedna od mera da se zadrži zdravstveni kadar.

„Strogo će se voditi računa o tome da ne bude preusmeravanja pacijenata iz redovne smene u dopunsku, a sprovodiće se i česte kontrole poštovanja propisa“, kažu u ministarstvu.

 

Izvor: nedeljnik.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close