Karfiol na malo drugaciji nacin :)

Karfiol na malo drugaciji nacin :)

Probajte odlična jela sa karfiolom: kremasta čorba, prženi cvetovi u suvom grožđu, musaka sa bundevom i kus-kusom, pohovani zalogajčići, zapečen sa sirom, sa prelivom od šunke i pavlake i ljutkasto varivo

Kremasta čorba

Potrebno je: manja glavica crnog luka, 2 šargarepe, manji koren celera, koren peršuna, koren paškanata, 300 g cvetova karfiola, veza peršuna, kašika univerzalnog začina, kašičica šećera, kašika kukuruznog brašna, 1 dl mleka, ulje

Povrće očistite, isecite ga na krupnije komade, a karfiol iscepkajte na cvetove. Na malo zagrejanog ulja sipajte sve povrće osim karfiola i prodinstajte desetak minuta. Nalijte vodom, tek toliko da ogrezne, i kuvajte na tihoj vatri dvadesetak minuta. Dodajte karfiol i nastavite sa kuvanjem, dok i on ne omekša. Skuvano povrće izmiksajte, dodajte začine, kukuruzno brašno, šećer, mleko i vodu (ukupna zapremina treba da bude oko 2 l). Vratite da se kuva još 10 minuta.

* * * * * * * * * * *

Najpopularniji recept na internetu: Čorba od bundeve kakvu do sada niste probali

Prženi cvetovi u suvom grožđu

Potrebno je: glavica karfiola, 3 kašike ulja, 2 čena belog luka, 2 kašike suvog grožđa, 2 kašike zrna kleke, so, biber, peršun

Sipajte vodu u šerpu, ubacite karfiol, pa kada provri posolite i kuvajte, ali tako da karfiol ostane čvrst. Zatim ga izvadite iz vode i odvojte na cvetove. U dublji tiganj sipajte ulje pa ispržite cele čenove belog luka, dodajte karfiol, suvo grožđe, kleku, so i biber i pržite. Nakon 25 minuta dodajte punu šaku seckanog peršuna i pržite još minut.

* * * * * * * * * * * * * *

ČAJ OD LUKA JE ČUDESAN! Neverovatno je na šta sve POVOLJNO UTIČE!

Musaka sa bundevom i kus-kusom

Potrebno je: karfiol srednje veličine, 2 bundeve srednje veličine, šargarepa, štapić celera, 60 g kus-kusa ili tarane, 4 kašike kajmaka, 1-2 kašike jabukovog sirćeta, jaje, 4 kašike ulja, mleko ili vruća voda, so, biber, aleva paprika, bosiljak, peršun, muskatni oraščić, kardamon, beli luk u prahu, prezle, sir

Odvojite karfiol na cvetove i dopola ga skuvajte. Bundevu iseckajte na kockice, posolite, dodajte kašičice jabukovog sirćeta i ostavite da odstoji. Kus-kus malo posolite, prelijte ključalom vodom, poklopite i ostavite 10-15 minuta da mu se poveća zapremina. Crni luk i celer sitno iseckajte, šargarepu isecite na kolutove, pa sve stavite na vrelo ulje i dinstajte. Kada povrće bude napola gotovo, dodajte oceđenu bundevu i dinstajte još 5-7 minuta – ako je potrebno, dodajte malo mleka ili vruće vode. U međuvremenu dodajte sve začine, so, kajmak i 1/2 kašičice jabukovog sirćeta. Sklonite sa vatre, pa ubacite pripremljen kus-kus ili taranu i umućeno jaje, kom ste dodali malo mleka, pa sve sjedinite. U vatrostalnu činiju sipajte malo ulja, poslažite kuvani karfiol i pospite ga sa malo prezli. Preko sipajte pripremljenu smesu pa protresite da bi se sve dobro rasporedilo. Ovako pripremljen karfiol stavite u već zagrejanu rernu i pecite na 200 stepeni, oko 20 minuta. Nekoliko minuta pred kraj karfiol pospite sirom i vratite da se dopeče.

* * * * * * * * * * * * * *

Letnja musaka gotova za 20 minuta

Sa prelivom od šunke i pavlake

Potrebno je: 1/2 glavice karfiola, so, biber, kim, 150 g pileće šunke, 100-150 g tvrdog žutog sira, 2 dl kisele pavlake, 50 g putera

U posoljenu vodu stavite karfiol, koji ste odvojili na cvetove, da se kuva. Dodajte kim i kuvajte oko 25 minuta. Za to vreme spremite preliv – na puteru ispržite na kockice seckanu pileću šunku, promešajte, dodajte na kockice seckan tvrdi žuti sir, opet promešajte, posolite, pobiberite, promešajte i dodajte kiselu pavlaku. Izmešajte i na tihoj vatri kuvajte oko 3-4 minuta, pa sklonite sa ringle. Kada je karfiol skuvan, ocedite ga i prebacite u činiju, tako da svaki cvet leži na dnu. Preko sipajte preliv i odmah poslužite.

* * * * * * * * * * * * * *

 

Izvor: novosti.rs

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close