STIŽU ALERGIJE: Krenulo cvetanje, „aktuelan“ polen drveća

Mirjana Mitrović, rukovodilac Državnog monitoringa alergenog polena u Agenciji, kaže za Tanjug da je trenutno „aktuelan“ polen drveća, i to bresta, jasena, javora, čepresa, ali i topole

Ove nedelje koncentracije alergenog polena breze, javora, vrbe i hrasta imaju tendenciju porasta, a srednje vrednosti beleže poleni tise, čempresa, topole i bresta, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine Srbije (SEPA).

Prethodne nedelje, u Beogradu su zabeležene niske ili srednje koncentracije tih alergena, a jedino je polen jasena imao više vrednosti i to početkom nedelje.

Mirjana Mitrović, rukovodilac Državnog monitoringa alergenog polena u Agenciji, kaže za Tanjug da je trenutno „aktuelan“ polen drveća, i to bresta, jasena, javora, čepresa, ali i topole.

U narednom periodu očekuje se intenzivnije cvetanje breze, koja ima najveći alergeni potencijal, kaže Mitrović.

Ipak, nemaju sva zrna intentenzivno jake komponente, ali unakrsnim kombinacijama s drugim alergenima pojačavaju simptome, kaže Mitrovićeva.

Cvetanje je već počelo, mada za sada nisu zabeležene prekogranične vrednosti, objasnila je ona

Mitrovićeva navodi da bi svi oni koji pate od polenske alergije trebalo u dogovoru s lekarom sa terapijom da počnu 10 do 15 dana ranije, pre nego što dođe do prekoračenja koncentracije alergena u vazduhu.

Ona je savetovala da svi koji imaju problema sa alergijama izbegavaju da budu u prepodnevnim satima u prirodi, kad je koncentracija najveća, da ne suše veš na otvorenom, kao i da operu kosu i promene odeću po ulasku u kuću kako se polen ne bi zadržao.

Mitrovićeva kaže da simptomi, među kojima su najčešći kijanje, curenje nosa, suzne oči i svrab, počinju već krajem marta i aprilu jer je tada u vazduhu prisutno 16 vrsta polenovih zrna, i ako nema kiše obično se tada registruju prekogranične vrednosti.

Inače, merenja alergenog polena u vazduhu, na svim mernim mestima u Srbiji, SEPA je pocela od februara .

Merenja na 20 mernih mesta, plus pet mernih mesta u Vojvodini, trajaće do novembra, a prate se 24 alergene vrste.

Sve informacije o koncentracijama i vrstama koje su izmerene sa uzoraka, mogu se naći na sajtu www.sepa.gov.rs.

Podaci nisu trenutni, već od prošle nedelje, a u poslednjoj koloni navodi se tendencija za tekuću nedelju.

Tendenciju stručnjaci agencije daju na osnovu meteoroloških parametara i dugogodišnjeg iskustva.

Prema kalendaru cvetanja, najpre počinje sezona cvetanja kod drveća – leska, jova, tuja, zatim breza, vrba.

Potom, u aprilu i maju počinje cvetanje trave i korova, koje može da potraje i do oktobra.

Blaga zima i pocetak proleća sa veoma toplim danima uzrokuju burno otpuštanje polena u ovom periodu, ukazuju stručnjaci.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *