„Ako u ovome ne budemo saglasni, izgubićemo SRBIJU“: Majke u Srbiji sa troje dece žele pravo na OVO

„Ako u ovome ne budemo saglasni, izgubićemo SRBIJU“: Majke u Srbiji sa troje dece žele pravo na OVO

Pokret za decu „Tri plus“, koji okuplja roditelje sa troje i više dece, predložio je da majke s troje i više dece imaju prednost prilikom prozivanja za preglede u bolnicima u Srbiji. I dobre vesti u stigle, i to prvo iz Čačka, gde je ovaj pokret i formiran.

Na dopis upućen od strane „Tri plusa“ pozitivno su odgovorili direktori Doma zdravlja i Opšte bolnice u Čačku.

Predložena mera se odnosi na decu i majke koje imaju Ponosnu karticu za 2019. godinu „Cena minus za 3+“. Uz ovu karticu i zdravstvenu knjižicu mame će biti u bolnicama primane preko reda. Majke koje nemaju karticu mogu da je dobiju 21. marta u čačanskom Domu kulture u 18 časova i primenjivaće se već od narednog dana – 22. marta.

Vladica Gavrilović, predsednik Upravnog odbora Pokreta, rekao je da bi voleo da ovo postane projekat od nacionalnog značaja i da bude primenjen u svim gradovima Srbije.

Pokret „Tri plus“ za sada je prihvatilo 11 lokalnih samouprava od 169. Njihov cilj je da vrati dostojanstvo proširenoj porodici, kao da im se omogući kvalitetniji i bolji život u našoj zemlji u kojoj je jedan od većih problema bela kuga.

„Naš cilj je poštovanje porodice i da bi ovo bio državni projekat, važno je i da čelni ljudi podrže inicijativu i da je sprovedu u delo. Naš pokret bio je gost Ruske dume, gde su nas naši prijatelji upoznali s merama koje su doneli i na osnovu kojih porodice sa više dece imaju brojne privilegije. Deo tog programa predočićemo Vladi Republike Srbije kao pozitivne primere koje treba primeniti. Problemi s kojima se susreću porodice sa troje i više dece su najčešće ekonomske prirode, nezaposlenost, teška materijalna situacija, ali i efekat psihološke prirode da nemaju podršku u društvu“, rekao je Gavrilović za „Zena.rs“.

Kako ističe predsednik Upravnog odobora, ako „po ovom pitanju ne budemo saglasni, izgubićemo Srbiju“. Svake godine Srbija, naime, izgubi po jednu opštinu kao što je Negotin.

Od 2005. do 2015. godine broj stanovnika je samo na osnovu prirodnog priraštaja smanjen za oko 383 000.

Pokret „Tri plus“ je, inače, prošle godine podržao inicijativu „Blic žene“ – „Podrži mamu koja radi“.

 

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close