Porodilišta i dalje pod znakom pitanja!

Porodilišta i dalje pod znakom pitanja!

Ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić kaže da će ustanove moći da rade samo po novom pravilniku. Derventska ustanova zatvorena zbog renoviranja

SUDEĆI po rečima novog ministra zdravstva i socijalne zaštitne u Vladi Republike Srpske Alena Šeranića, uskoro neće doći do promene pravilnika o osnivanju i funkcionisanju porodilišta, što znači da i dalje ostaje katanac na derventskom porodilištu, dok je pod upitnikom dalji rad onog u Prnjavoru.

– Pravilnik je jasno rekao kakvi su uslovi za uspostavljanje vanbolničkih porodilišta. Ukoliko derventsko i prnjavorsko porodilište ispune te uslove, ministarstvo neće imati problema da izda rešenja o njihovom funkcionisanju – kategoričan je bio Šeranić u Derventi, gde je razgovarao sa direktorima republičkih ustanova socijalne zaštite o njihovom unapređenju i novom načinu finansiranja.

Porodilište u Derventi zatvoreno je od 1. novembra zbog renoviranja sa ciljem da ispuni uslove predviđene pravilnikom, dok porodilište u Prnjavoru nije ni prekidalo sa radom u nadi da će novo ministarstvo doneti novi, fleksibilniji pravilnik o osnivanju i funkcionisanju porodilišta u Srpskoj.

I u Prnjavoru i u Derventi tvrde da su, za razliku od opreme i operacionih sala, nepremostiv problem kadrovi, tačnije anesteziolozi, čiji je angažman neophodan po novom pravilniku.

– Neophodan nam je bar jedan stalno zaposleni anesteziolog kako bismo, po novom pravilniku, imali bar minimalne uslove. Anesteziologa svuda fali, ne samo kod nas, nego za njima vapi naše okruženje i čitava Zapadna Evropa – kaže direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran.

Šaran kaže da će derventsko porodilište i dalje biti zatvoreno, jer on nije spreman na bilo kakav rizik, „ni po trudnice, ni po osoblje koje tu radi“.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da u ovoj opštini ne nameravaju da stave katanac na porodilište u kome bebe i dalje dolaze na svet, kao i u proteklih 120 godina njegovog postojanja.

NEOPHODNA PODRŠKA MINISTARSTVA

DARKO Tomaš, načelnik Opštine Prnjavor, smatra da su tehnički uslovi za opstanak porodilišta rešiva stvar, ali da je neophodno pet godina za školovanje odgovarajućeg kadra.

– S obzirom na to da porodilište funkcioniše duže od jednog veka, nema razloga da se sada diktiraju uslovi, koji se realno ne mogu ispuniti. U suprotnom, očekujemo pomoć resornog ministarstva da nam obezbedi kadar – hirurge i anasteziologe. Nije rešenje u pooštravanju mera, pa da se trudnice porađaju u Hitnoj ili vozilima na putu do Banjaluke – kategoričan je Tomaš.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close