Zašto mi se toliko jede čokolada?

Zašto mi se toliko jede čokolada?

Žudnja za određenom hranom uopšte nije retka stvar. To su najčešće upravo namirnice bogate šećerom i mastima, kao što je npr. čokolada.

Ako žudite za čokoladom, moguće je da jednostavno imate potrebu za šećerom – brojna istraživanja su potvrdila da šećer stvara zavisnost. Takođe je moguće da ste gladni – kada je telo gladno, javlja se potreba za jednostavnim ugljenim hidratima (koji se upravo nalaze u rafinisanim namirnicama – slatkišima, keksima, bezalkoholnim pićima, itd.). Umesto čokolade, u tim trenucima bi bolje bilo da pojedete neku hranu koja sadrži proteine ili integralne žitarice, a siromašna je dodatim šećerima.

Čokolada sadrži manje količine kofeina, tako da je moguće da vam se jednostavno pije kafa. Ukoliko vam je potrebno brzo da se razbudite i obnovite energiju, tada je bolje da popijete šoljicu kafe ili crnog ili zelenog čaja.

Da li žudimo za čokoladom zbog magnezijuma? Tačno je da je čokolada bogata magnezijumom, međutim, stručnjaci smatraju da je malo verovatno da nedostatak magnezijuma može da dovede do toga da nam se jede čokolada, budući da postoje namirnice koje sadrže još više magnezijuma (semenke bundeve, orasi, lešnici), ali za kojima retko žudimo. Ukoliko sumnjate da vam nedostaje magnezijum, možete da jedete više hrane bogate ovim mineralom ili da odaberete odgovarajući dodatak ishrani.

 

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close