Kakao bi mogao da pomogne kod jednog simptoma multiple skleroze?

Kakao bi mogao da pomogne kod jednog simptoma multiple skleroze?

U ranijim tekstovima pisali smo o namirnicama koje bi mogle da pomognu u prevenciji nastanka multiple skleroze, kao i o važnoj ulozi vitamina D u prevenciji ove bolesti, a danas govorimo o tome kako kakao može da pomogne u ublažavanju umora kod osoba sa multiplom sklerozom.

Ranija istraživanja su pokazala da dnevna doza od 45 g tamne čokolade (sa 70% do 85% kakao delova) može da umanji simtpome sindroma hroničnog umora, a budući da kakao sadrži flavonoide, koji deluju antiinflamatorno i neuroprotektivno, jedan tim naučnika se odlučio da ispita može li kakao slično da deluje na umor kod osoba sa multiplom sklerozom.

U istraživanju je učestvovalo 40 odraslih sa multiplom sklerozom koje je često mučio umor, i oni su podeljeni na dve grupe. Tokom 6 nedelja, prva grupa je dobijala svakodnevno napitak bogat flavonoidima, od pirinčanog mleka i kakaoa, dok je druga grupa pila napitak sa niskim sadržajem flavonoida. Istraživači su procenjivali umor učesnika kao i to koliko oni mogu nesmetano da funkcionišu, kako fizički, tako i mentalno, dok se ne zamore. Procene su rađene na početku, u sredini i na kraju perioda istraživanja, i to u tri navrata tokom dana. U obzir je uziman i subjektivni osećaj učestnika, kao i statistike dobijene upotrebom pedometra pomoću kojeg je procenjivana brzina hodanja ispitanika.

Zaključak je bio sledeći: svakodnevno konzumiranje napitka bogatog flavonoidima u manjoj meri utiče na umor (smanjuje ga za 45%), dok u većoj meri utiče na to koliko učesnici mogu nesmetano da funkcionišu dok se ne zamore. Primećeno je i povećanje brzine hoda učesnika za 80%. Ispitanici koji su pili kakao napitak prijavili su i smanjenje bolova.

Na osnovu ovih rezultata, autori studije su zaključil da bi kakao mogao da bude lak, bezbedan i relativno jeftin način da se poboljša kvalitet života osoba sa multiplom sklerozom.

 

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close