Koji nutrijenti su od pomoći ako vam lako izbijaju modrice?

Koji nutrijenti su od pomoći ako vam lako izbijaju modrice?

Modrice predstavljaju kožne promene koje nastaju najčešće usled mehaničke traume. Tom prilikom dolazi do oštećenja sitnih krvnih sudova ispod kože usled čega krv ostaje zarobljena ispod površine kože. Ova „zarobljena“ krv se postepeno apsorbuje kako modrica zaceljuje.

Pojedine namirnice mogu da ojačaju krvne sudove i da pomognu u prevenciji modrica (tj. da umanje sklonost ka njihovom nastanku), kao i da ubrzaju njihov prolazak. To je najpre ananas koji sadrži bromelain, enzim koji deluje antiinflamatorno i ubrzava zaceljivanje modrice. Kod problema sa modricama pomaže i kvercetin, u čije najbolje izvore spadaju jabuke, citrusi, crveni luk, jagodičasto i bobičasto voće i zeleno lisnato povće. Nedostatak vitamina C, kojim obiluju paprike, kupus, spanać, brokoli, kivi i citrusno voće, isto se može kriti iza lakog nastajanja modrica. Hrana bogata vitaminom K isto smanjuje sklonost ka modricama, a ovim vitaminom je bogato zeleno povrće (kelj, prokelj, brokoli, spanać, zelena salata), kao i jagode i borovnice. Bundevine semenke, mahunarke i morski plodovi predstavljaju odličan izvor cinka, minerala koji podstiče zaceljivanje oštećenog tkiva. Takođe je važan dovoljan unos proteina, koji jačaju kapilare, a njima obiluju piletina, ćuretina, riba i mlečni proizvodi.

Ukoliko ste primetili da vam se modrice pojavljuju a da se niste povredili, da vam se često i lako pojavljuju, kao i da se pojavljuju na leđima ili abdomenu, konsultujte se obavezno sa lekarom pošto uzrok ovome može biti nedijagnostikovana bolest ili pak nedostatak nekog nutrijenta.

ŽENI IZVUČEN TUMOR OD 25 KG Aleksandra se sada oporavlja, a kad vidite SLIKU TUMORA shvatićete koliki je to bio PODVIG naših lekara

Kakao bi mogao da pomogne kod jednog simptoma multiple skleroze?

Izvor: doktor.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close