Svi srećni parovi slave Mladence: Da bi vam brak bio berićetan, danas uradite ovo! (RECEPT)

Svi srećni parovi slave Mladence: Da bi vam brak bio berićetan, danas uradite ovo! (RECEPT)

Dvadeset drugi mart je posvećen Svetim mučenicima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom, pa se tako i na venčanjima u crkvi mladencima stavljaju venci

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u petak, 22. marta slave Svetih 40 mučenika, u narodu poznat kao Mladenci.

Mladi bračni parovi, koji su se venčali tokom protekle godine, slave ovaj veliki praznik. Mlada je obavezna da umesi 40 kolača poznatih kao mladenčići u slavu 40 Svetih mučenika.

Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu.

Ubrzo su izvedeni pred vojni sud, a zatim pogubljeni. Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom, pa se tako i na venčanjima u crkvi mladencima stavljaju venci.

Recept za mladenčiće

Potrebno je: 1 kg brašna; 1 kockica svežeg kvasca; 500 ml vode; 4 kašike ulja; 2 kašike šećera; 3 kašike meda + za premazivanje; kašičica soli

Priprema: Pomešajte kvasac u malo vode i dodajte šećer. Sačekajte da nadođe. Brašno stavite u posudu i dodajte mu med, a zatim i so i ulje. Dodajte i kvasac i sve dobro zamesite. Dodajte ostatak vode i zamesite testo, a zatim ga ostavite da dadođe oko 20 minuta. Razvucite testo i modlom ili čašom vadite 40 mladenčića. Poređajte ih na papir za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, dok ne porumene. Ispečene mladenčiće premažite medom.

Prijatno! Neka vam brak bude meden kao i ovi kolači!

 

Izvor: stil.kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close