10 ključnih grešaka kojima vam je majka uništila život

10 ključnih grešaka kojima vam je majka uništila život

Odnos majke i ćerke je – jedan od najozbiljnijih u životu svake žene. Uloga majke u vaspitanju ima posebno mesto u odrastanju svake devojčice. Način na koji se majka ponaša prema devojčici u ranom detinjstvu i kasnije u periodu odrastanja, utiče na njenu dalju sudbinu. Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje prave mnoge majke, piše bebamur.com.

Uloga roditelja u vaspitanju dece – je bolna tema za mnoge roditelje, što ne iznenađuje.

1. Odsustvo ličnog primera
Umesto da svojoj ćerki kažete: „Moraš da naučiš da kuvaš“, treba da kažete: „Hajde da zajedno skuvamo ukusnu supu“. I da to uradite! Kada devojčica vidi da majka sa zadovoljstvom to radi, ona takođe želi da to nauči.

2. Osuđujući stav prema seksu
Ako od detinjstva devojčici sugerišu osuđujući stav pema muškarcima da njima „samo jedno treba“, ona odraste sa osećanjem da su svi muškarci – nasilnici, a seks – odvratan.

3. Paradoksalna protivrečnost
Kao seks je – prljava stvar, ali svakoj devojci sugerišu da se uda i rodi dete, i poželjno je da to učini do 25. godine. Rezultat takvih protivrečnih usmeravanja – je strah od svakog odnosa.

4. Prenaglašena briga
Ako u detinjstvu majka previše brine o ćerki, izrašće u deformisanu ličnost bez sopstvenog mišljenja, sa kojom okruženje može da manipuliše bez ikakvih problema.

5. Negativni obrazac oca
Ako se ćerki govori da joj je otac „budala“, devojčica se oseća krivom što je takav čovek njen otac. Sa ovim osećanjem krivice žena ne može da se nosi celog života, pokušava da udovolji drugima i da dokazuje, da u njoj nema lošeg nasleđa.

6. Fizičko nasilje
Fizičko kažnjavanje ponižava devojčice čak više nego dečake. Ako devojčicu tuku, ona će odrasti sa sklonostima prema obrascu žrtve i biraće agresivne partnere.

7. Nedovoljne pohvale
Ako devojčicu nedovoljno hvale, ona će odrasti bez ljubavi prema sebi i neće moći da bude ravnopravni partner u odnosima.

8. Svađe pred detetom
Svađe u prisustvu deteta su – udar na njegovo mentalno zdravlje. Ne treba zaboraviti da dete često preuzima odgovornost za sve što se dešava u porodici.

9. Odsustvo komunikacije
Ako se sa devojčicom malo razgovara, ne odgovara na njena glupa pitanja, posebno u periodu adolescencije, ona gubi kontakt sa roditeljima i oseća se napušteno. Razgovor je nešto čega nikada nije dovoljno kada je u pitanju podizanje dece.

10. Pravila života
Ne sme se govoriti devojčici da njen život obavezno treba da sadrži neke stavke: brak, decu, gubitak težine, neki određeni posao … Detetu treba sugerisati da ima pravo da se bavi čim god želi. Samo u tom slučaju će izrasti sigurna u sebe i srećna žena!

Izvor: luftika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close