EPIDEMIJA MORBILA NE JENJAVA U Federaciji BiH raste broj obolele dece

EPIDEMIJA MORBILA NE JENJAVA U Federaciji BiH raste broj obolele dece

Broj obolelih od morbila u FBiH povećava se iz dana u dan. Poslednjih dana u Unsko-sanskom i Srednjobosanskom kantonu zabeleženo je po sedam slučajeva, dok ih je u Zeničko-dobojskom šest. To su podaci dostavljeni Federalnom zavodu za javno zdravstvo, potvrđeno je za Avaz.

Obolelih ima i u Republici Srpskoj, gde svakodnevno prate situaciju i poduzimaju mere u zaštiti stanovništva.

Ali, i dalje najviše obolelih je u Sarajevskom kantonu, gde su juče Zavodu prijavljena 204 slučaja.

Da je stanje alarmantno, potvrdili su i iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), odakle su upozorili da u njihovu ambulantu dnevno dođe i po 15 pacijenata obolelih od morbila.

Saznaje se da obolela beba još nije skinuta s respiratora. Osim tog mališana, još je jedno dete u izuzetno teškom stanju.

U najvećoj medicinskoj ustanovi u BiH hospitalizovana su 33 pacijenta otkako su se pojavili morbili. Novooboleli svakodnevno pristižu na Infektivnu kliniku.

Epidemiolozi upozoravaju da morbile treba shvatiti ozbiljno, jer se brzo prenose, a simptomi se vide tek nekoliko dana kasnije.

– Svaka osoba koja nije vakcinisana ima mogućnost da oboli – navode oni.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da stepen imunizacije nacije bude 95 odsto, a kod nas je on pao na 50 odsto kada je reč o prvoj vakcini, a kada je u pitanju druga, spustio se na čak 40 odsto, prenosi Srpskainfo.

Ova bolest ne pogađa samo decu. Oko 20 odsto zaraženih starije je od 18 godina, dok je broj obolele dece do pet godina 70 odsto.

– Da bi se sprečilo širenje morbila, treba poduzeti hitno neke korake. Prvo treba vakcinisati svu decu od šest meseci do godine. Kod nas se vakcina protiv morbila daje tek kada deca napune godinu. Zato su sada najviše obolela deca do tog uzrasta. Uz to, već imamo generaciju majki koje nisu vakcinisane pa su njihove bebe potpuno nezaštićene – pojasnila je jedna pedijatrica.

Prema njenim rečima, krajnje je vreme da nadležni reaguju na novonastalu situaciju.

Nikad nije kasno za vakcinu

Lekari kažu da za vakcinu nikad nije kasno i da se propuštena zaštita može nadoknaditi. Podsećaju i na činjenicu da, ako je 100 dece u prostoriji, a samo jedno zaraženo morbilima, bolest se može proširiti na 90 odsto ostale dece.

– Pokrivenost imunizacijom svih do 30 godina manja je od 50 odsto – podsećaju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

 

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close