Pravi se prva srpska električna formula

Pravi se prva srpska električna formula

„Električna strela“ imaće kompozitni mononok iz jednog dela, što u Srbiji do sada nije napravljeno, pogon na sva četiri točka, veliki paket baterija sa 700 ćelija…

„Električna Strela“ je novi Formula student tim koji radi na razvoju i izradi prvog trkačkog elektro vozila u Srbiji.

Osnovan je u oktobru 2018., a već u julu ove godine učestvuje na prestižnom Formula student takmičenju u Silverstonu u Velikoj Britaniji, gde će predstaviti idejni projekat. Izrada prve elektro formule planirana je do februara 2020. godine.

Električna strela imaće kompozitni mononok iz jednog dela, što u Srbiji do sada nije napravljeno, pogon na sva četiri točka, veliki paket baterija sa 700 ćelija što daje blizu 600 V i 7,7 kWh kapaciteta i niz drugih inovacija, navodi se u saopštenju Mašinskog fakulteta.

Elektro tim osnovali su nekadašnji članovi Formula Student tima „Tenfor Drumska Strela“. Oni su razvili prethodni idejni projekat elektro-vozila koji je 2016. osvojio 3. mesto u klasi 2 na takmičenju u Italiji. Na projektu Električne Strele radi oko 40 studenata sa Mašinskog i još osam fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njihov glavni zadatak je da do februara naredne godine razviju i konstruišu kvalitetno i inovativno trkačko vozilo na elektro pogon koje će se u sezoni 2020. nadmetati u klasi E-formula sa više od 150 timova iz celog sveta.

U timu su uvereni da će njihovo vozilo odgovoriti svim zahtevima takmičenja u kojem se pored statičkih ocenjuju i dinamičke discipline – izdržljivost, sprint, vožnja osmice, ubrzanje i efikasnost.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close