Škole spremne da prime prvake

Škole spremne da prime prvake

Upisivanje đaka u prvi razred počinje 1. aprila i traje do kraja maja. Potrebna četiri dokumenta, neke OŠ ih elektronski pribavljaju

Škole u Srbiji spremne su za upis đaka u prvi razred, a većina njih uveliko priprema i priredbe dobrodošlice budućim prvačićima. Upis u prvi razred počinje 1. aprila i traje do kraja maja, a u školsku 2019/2020. godinu upisuju se učenici rođeni u periodu od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine.

Roditelji prilikom upisa treba da ponesu četiri dokumenta: izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa, dokaz o lekarskom pregledu deteta i dokaz o prebivalištu roditelja.

Škole koje su informatički bolje opremljene i osposobljene sva dokumenta, osim lekarskog uverenja, same prikupljaju.

Odabir škole vrši se u zavisnosti od teritorije koju obuhvata područje škole. Svaka osnovna škola dužna je da upiše sve buduće prvake sa područja koje joj je dodeljeno. Postoji mogućnost da škola upiše i učenike sa područja nekih drugih škola, ali za te učenike proces upisivanja počeo je ranije, jer roditelji treba da podnesu zahtev o kome škola naknadno odlučuje.

Direktori i učitelji kažu da jedva čekaju novu generaciju prvaka.

– Mi smo uvek spremni i jedva čekamo prvačiće – kaže nam Merica Buj Bjelogrlić, direktorka Osnovne škole „Olga Petrov“. – Naša škola „pokriva“ veliki prostor, osim matične zgrade imamo i devet objekata sa područnim odeljenjima.

Naša sagovornica naglašava i da ova škola elektronski pribavlja dokumenta potrebna za upis prvaka.

A u školi „Josif Pančić“ već su pripremili kačkete i majice sa logom škole da ih poklone prvačićima, kako bi oni odmah osetili da tu pripadaju. To nam je rekao direktor Milan Bajić, koji navodi da će u ovu školu biti upisano šest odeljenja.

OBAVEZAN SISTEMATSKI PREGLED

Za upis prvaka obavezan je sistematski pregled. Potvrdu o tom pregledu koja se prilaže prilikom upisa izdaje pedijatar na osnovu pregleda drugih specijalista – stomatologa, oftalmologa, fizijatra, logopeda i specijaliste ORL.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close