Toksikološki nalaz krvi oca koji je BACIO ČETVORO DECE SA BALKONA otkrio je JEZIVU ČINJENICU

pag hrvatska, otac bacio decu sa balkona

Dok je svoju decu jedno za drugim u pidžamama bacao s balkona kuće 28. februara, monstruozni otac iz Paga (54) u krvi nije imao alkohola. Toksikološkim veštačenjem utvrđeno je da je u telu imao tragove diazepama, sastojka tableta za smirenje kao što su normabel i apaurin, piše Slobodna Dalmacija.

Rezultati toksikološke analize koje je dobilo Županijsko državno tužilaštvo u Zadru (ŽDO) sugerišu da je 54-godišnjak u trenutku počinjenja nezapamćenog zločina bio uračunljiv i pribran, tek nešto „iskuliran“ zbog uticaja lekova za smirenje.

Iz Zatvorske bolnice u Zagrebu gde se nalazi nešto manje od mesec dana, u utorak je doveden u Zadar gde je tokom jutra u zgradi suda na Poluotoku ispitana njegova supruga. Majku stradale dece sudija istrage ispitao je videolinkom jer nije želela biti u istoj prostoriji s ocem svoje dece koji ih je gotovo usmrtio.

Na ročištu koje je bilo zatvoreno za javnost, pitanja je majci mogao postavljati i njen suprug, koji se u istrazi brani ćutanjem, ali on, kako neslužbeno saznajemo, suprugu nije ništa pitao.

– Kombinovano veštačenje još nije naloženo – rekao je Branimir Zorica, advokat 54-godišnjeg oca koji je tokom dana vraćen u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu gde se, kako saznajemo, čeka da se njegovo zdravstveno stanje stabilizuje kako bi se moglo napraviti veštačenje.

U međuvremeno je četvoro dece otpušteno iz bolnica u Zadru i Zagrebu, te su u pratnji majke i socijalnog radnika smešteni u SOS selu.

– Dvoje dece imalo je teške povrede, sad su dobro ovih troje koji su bili kod nas, a čujem da je dobro i devojčica u Zagrebu. Kod nas su bili deset dana – kazao je Edi Karuc, zamenik upravnika zadarske bolnice.

Maloletnoj deci je dodeljen advokat kao zastupnik koji će braniti njihove interese u ovom kaznenom postupku. U Županijskom državnom tužilaštvu u Zadru koje vodi istragu ovog slučaja do sada je uz majku ispitano troje svedoka.

– Kad se prikupe svi dokazi, počinje veštačenje. Tim veštaka, psihijatra i psihologa, trebalo bi da daju svoj nalaz. Oni će reći kakvo je bilo duševno stanje okrivljenog u vreme počinjenja dela i šta je prethodilo tome kako bismo znali dalje postupati po ovom predmetu – kazali su.

U međuvremenu je smenjena i dotadašnja upravnica zadarskog Centra za socijalan skrb Vesna Burčul. Zadarsko tužilaštvo oca iz Paga tereti za četiri teška pokušaja ubistva na podmukao način.

Ukoliko se veštačenjem utvrdi da je u vreme počinjenja kaznenih dela bio uračunljiv čeka ga možda najveća kazna od 50 godina zatvora koja dosad nije izrečena u Hrvatskoj.

Ako se pokaže da je 54-godišnjak ipak bio neuračunljiv na suđenju se utvrđuju samo obeležja kaznenog dela, ako se dokaže da je to učinio. Osoba tada ne može biti kriva, te joj se određuje smeštaj u psihijatrijskoj ustanovi, piše Slobodna Dalmacija.

 

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *