Najčešća pitanja za doktora o povećanju grudi

Najčešća pitanja za doktora o povećanju grudi

Pre operacije povećanja grudi neophodno je da se dobro informišete iz pouzdanih izvora i otklonite sve svoje dileme i nedoumice

Pre operacije povećanja grudi neophodno je da se dobro informišete iz pouzdanih izvora i otklonite sve svoje dileme i nedoumice.

Dobar estetski hirurg će rado odgovoriti na sva vaša pitanja. Navodimo vam neka pitanja koja se često postavljaju estetskim hirurzima u Atlas Estetika u kviru Atlas opšte bolnice.

Koliko traje oporavak nakon povećanja grudi?

Oporavak u kućnim uslovima treba da bude minimum nedelju dana, a nakon toga se pacijentkinje mogu vratiti jednostavnim aktivnostima, bez naprezanja. Prvih nedelju dana je potrebno mirovanje što ne znači da treba ležati non-stop, nego se kretati po kući, ustajati u wc, tuširati se.. Može se reći da je za potpun oporavak potrebno oko četiri nedelje.

U periodu oporavka treba obratiti pažnju na to da se energični pokreti rukama izbegavaju. Tokom oporavka je potrebno nositi hirurški grudnjak koji se dobija u bolnici nakon operacije. U zavisnosti od posla koji se obavlja, treba zatražiti odsustvovanje u trajanju od jedne do dve nedelje. Vežbanje, naročito sa tegovima, nije preporučljivo prva dva meseca po operaciji.

Koje su komplikacije moguće nakon operacije uvećanja grudi?

Komplikacije kod povećanja grudi su vrlo retke, ali se ipak dešavaju. Serom je neprijatno nakupljanje tečnosti uz implantat, neposredno posle operacije. Tokom perioda oporavka tečnost se sama prestane stvarati i resorbuje se. Ono što u početku zabrinjava pacijentkinje je mogućnost da serom izazove blagu asimetriju, koja je prolazna. U nekim slučajevima pacijentkinja može da oseća pomeranje tečnosti oko implantata i curenje iz rane.

Vrlo retko je potrebno ponovo drenirati ranu i uključiti antibiotike. Druga komplikacija koja se javlja je kontrakturna kapsula. Do sada nije poznat uzrok ove pojave.

Tada se stvara čvrsta opna oko implantata i grudi deluju čvršće i podignutije prema ramenima. Masaža dojki, koje primenjuju neke pacijentkinje, ne donosi nikakvu promenu jer ne može uticati na kapsulu.

Kontrakturnu kapsulu je potrebno ukloniti operacijom, a implantate bi trebalo zameniti.

Šta je sve potrebno za negu nakon operacije?

Budući da su nakon operacije povećanja grudi prisutni umereni ili jaki bolovi, nakon otpusta Vaš lekar će Vam uz antibiotike prepisati i odgovarajuće analgetike.

Takođe, za održavanje rane koriste se antiseptik i gaze za kućnu negu nakon operacije. Poželjno je da u bolnicu ponesete udobnu odeću na raskopčavanje, koju lako skidate i oblačite.

Gde se nalaze ožiljci i koliko će biti vidljivi?

Hirurzi se trude da mesto reza kasnije bude što je moguće neprimetnije. Rezovi se nalaze ispod pazuha (transaksilarni pristup), ispod dojke (inframamarni pristup) i u okviru areole (periareolarni pristup).

Mesto ožiljka zavisi od veličine i tipa implantata za koji ste se opredelili i vaših telesnih karakteristika.

Pre operacije, pacijentkinja i lekar se dogovaraju o svim detaljima. Ožiljci se nakon zarastanja rane mogu dalje tretirati različitim preparatima za ublažavanje ožiljaka, ali i medicinskim tretmanima koji se obavljaju u Atlas Estetici.

U kojim slučajevima se rade reoperacije grudi?

Prema svetskoj statistici oko 30% žena koje se podvrgnu operaciji grudi imaju još jednu operaciju. Mnoge žene se odluče da žele ponovo da povećaju grudi ili da ipak žele grudi drugog oblika.

Zato naši hirurzi naglašavaju da pre operacije uvećanja grudi treba dobro razmisliti o željenom izgledu i svojim daljim planovima.

U retkim slučajevima reoperacije se rade zbog komplikacija nastalih nakon prve operacije. To su najčešće kontrakturne kapsule ili seromi.

Mnoge dame se odluče za ponovnu intervenciju na grudima nakon trudnoće ili drastičnog mršavljenja.

Da li ugradnja implantata utiče na dojenje?

Povećanje grudi implantatima najčešće ne utiče na dojenje, izuzev u situacijama kada je operacija izvršena kroz areolu. Tada dojenje može biti otežano.

Mlečne žlezde ostaju očuvane nakon operacije i u mleku nema nikakvih tragova silikona niti drugih nepoželjnih materija.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close