PROMENA POLA U CRNOJ GORI: Od đetića besplatno đevojka

PROMENA POLA U CRNOJ GORI: Od đetića besplatno đevojka

Promena pola ubuduće će potpuno biti finansirana preko zdravstvenog fonda. Do sada su uz 80 odsto pomoći države dve transrodne osobe operisane

OPERACIJE promene pola za crnogorske osiguranike ubuduće će biti potpuno besplatne, predviđeno je novim izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji će sutra biti na javnoj raspravi.

Naime, umesto dosadašnjih 80 odsto, Fond zdravstva će, ne samo u praksi, već i prema zakonu, morati da pokriva sve troškove koje su transrodnim osobama neophodne za promenu pola. Prema podacima koje su „Novostima“ dostavili iz Fonda za zdravstveno osiguranje, od kada je pre šest godina država počela da finansijski podržava ovakve medicinske zahvate, na promenu pola upućene su dve osobe.

– U toku 2018. godine jedan je osiguranik po uputu Fonda upućen na lečenje – promenu pola u bolnicu „St. Medika“ u Beogradu. Troškovi ovog lečenja iznosili su 11.700 evra – kazali su nam iz Fonda.

Kako su naveli, to je bio drugi slučaj promene pola muške osobe iz Crne Gore, nakon što je pre četiri godine Fond za zdravstveno osiguranje prvi put odobrio upućivanje na intervenciju promene pola u jednu privatnu zdravstvenu ustanovu u Beogradu, a koja je tada koštala 10.500 evra.

Iz Fonda su kazali i da od početka godine nije bilo zahteva za upućivanje na takve intervencije.

U NVO „LGBT Forum – Progres“ smatraju da je izuzetno pohvalna činjenica da država planira, kroz predviđene izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, da obezbedi 100 odsto troškova procesa promene pola za transrodne osobe.

U izdatke, koji su do sada bili na teretu transrodnih osoba koje su započele proces promene pola, kako navode, spadaju troškovi hormonske terapije koja se uzima na svakih nekoliko sedmica, zatim operacije maskulinizacije ili feminizacije, koje ne pokriva Fond, kao i troškovi dopunskih medicinskih procedura i kontrola koji nastaju tokom i nakon samog procesa promene pola.

– Fond za zdravstvo pokriva troškove genitalne rekonstrukcije, sterilizacije i uklanjanja grudi (kod transmuškaraca). Svi drugi zahvati i procedure, koji su primarno estetske prirode, kao i troškovi hormonske terapije, padaju na teret samih transrodnih osoba – navode iz NVO.

ANKETA: DA LI PODRŽAVATE PROMENU POLA O TROŠKU DRŽAVE?

Jovana Popović (31), pravnik

– Svesna sam da tim osobama nije lako, da im je potrebna podrška. Isto tako mislim da ima prioritetnih stvari na koje bi trebalo trošiti novac. Ima mnogo bolesne dece i mnogo bolesnih koji nisu u mogućnosti da sebi obezbede lečenje, a pritom nisu oslobođeni mnogih troškova.

Slobodan Đurović (29), projektni asistent

– Ukoliko mišljenje stručnjaka ukazuje na potrebu da se osoba podvrgne nekom tretmanu kako bi ta osoba u fizičkom i psihičkom smislu normalno funkcionisala, onda smatram da bi država trebalo da pokrije sve troškove tretmana. Trebalo bi više ulagati u zdravstvo kako bi se pomoglo svim građanima.

Svetlana Dulović (36), ekonomista

– Smatram da je ovaj vid podrške opravdan, jer u najvećem broju slučajeva osobama koje menjaju pol 80 odsto troškova ne znači mnogo. Najčešće su to osobe koje nemaju podršku porodice. Vrlo često su bez ikakve podrške, pa je samim tim podrška države, posebno zdravstva, veoma važna.

Sanja Jovanović (22), student

– Nemam ništa protiv toga da država pomaže svima kojima je pomoć zaista potrebna. Ipak, građani su često primorani da privatno plaćaju za razne nalaze i pretrage, jer u bolnici nemaju materijala, pa mislim da trenutno ima važnijih stvari u zdravstvu u koje bi trebalo ulagati pre nego u promenu pola.

OMOGUĆITI VIŠE VANTELESNIH!
IZ Alternative su saopštili da im se, otkad je najavljena ova izmena zakona, obratilo više građana, koji su tražili da reaguju. Kako su saopštili, pisali su Ministarstvu zdravlja, i tražili ukidanje besplatnog menjanja pola. – Dok decu lečimo SMS-ovima, zaista nemamo novca za operacije promene pola. To nije akutno stanje i nije ugrožen život pacijenta, pa samim tim ne može biti prioritet. Umesto toga tražili smo da Fond umesto tri besplatna postupka vantelesne oplodnje finansira pet postupaka – saopšteno je iz Alternative.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close