Tuberkuloza skoro iskorenjena

Tuberkuloza skoro iskorenjena

Klasične forme bolesti sve ređe, a za rezistentne oblike još nema terapije

BROJ obolelih od tuberkuloze u Srbiji u konstantnom je opadanju. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv ove zarazne bolesti, pomoćnica ministra zdravlja dr Vesna Knjeginjić potvrdila je da se od 2017. godine u Srbiji beleži niska stopa obolevanja od tuberkuloze.

– Broj obolelih i umrlih od tuberkuloze opada, što nas svrstava među zemlje sa niskim opterećenjem tuberkulozom u regionu. Uspeh lečenja ove vrste bolesti je visok i iznosi 80 odsto, dok je u Evropi 40 odsto – kaže dr Vesna Knjeginjić.

Prema podacima Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ 2017. godine u Srbiji su prijavljena 743 slučaja obolevanja, i 18 smrtnih ishoda od TBC, što je za 10 odsto manje nego u 2016. godini, kada je umrlo 20 osoba.

Broj obolelih muškaraca je za 33 odsto veći u odnosu na broj obolelih žena, kaže dr Maja Stošić, koordinator za program tuberkuloze Institita „Batut“. – Prema poslednjim podacima, na teritoriji centralne Srbije prijavljeno je 595, u Vojvodini 148, a u Beogradu 197 slučajeva. Najviše obolelih bilo je u Mačvanskom i Topličkom okrugu, dok u Severnobačkom okrugu nije bilo obolelih tokom 2017. godine.

Rezistentnu TBC, otpornu na dostupne lekove, u Srbiji ima petoro ljudi.

– Dok za ostale vrste imamo savremene lekove koji su dostupni o trošku RFZO, za rezistentnu vrstu tuberkuloze još nemamo registrovanu terapiju – kaže prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju KCS.

Krajem 2018. godine Ministarstvo zdravlja je iniciralo razvoj Programa prevencije i kontrole tuberkuloze za period od 2020. do 2023. godine.

– Program čije se usvajanje očekuje do kraja 2019. godine usklađen je sa najnovijim međunarodnim preporukama i vodičima. Novi zakon o lekovima koji je u pripremi, omogućiće primenu inovativnih lekova u lečenju rezistentnih oblika tuberkuloze – navodi se u saopštenju Instituta „Batut“.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close