Paprike punjene sirom i grizom: Etno recept sa dušom!

Paprike punjene sirom i grizom: Etno recept sa dušom!

U nekim krajevima ih zovu vrčane paprike i predstavljaju pravi specijalitet koji se može jesti i topao i hladan!

Sastojci Količina
paprike sveže 3
slanina suva 3 šnita
jaja 2
griz 3 kašike
sir prevreo 200 g
neutralna pavlaka 1 kašika
so 1 kašičica
biber 1/2 kašičice
srednji krompir 1
svinjska mast 1 kašika
bešamel sos
puter 30 g
brašno 1 kašika
mleko 400 ml
so po ukusu
muskatni oraščić 1/4 kašičice

Kako pripremiti

  • Ovo jelo spada u toplo ili hladno predjelo. Mada po meni je više glavno jelo. I dosta je jako, pa je jedna do dve paprike sasvim dovoljna za porciju. Ako spremate za neko slavlje, ili ketering stavila sam mere za tri paprike jer se mnogo lakše računa kasnije, a i stane lepo u klasično tavče takozvanog porcijaša. Ako želite nekog da iznenadite etno ručkom evo. Ne morate uopšte da stavite Bešamel mada se meni sviđa. Umutiti žumanca sa sirom i neutralnom pavlakom. Kada se sjedini dodati so, biber i griz. Sve lepo sjediniti, pa dodati kašiku po kašiku čvrst sneg od belanaca.
  • Tim filom napuniti paprike. Zatvoriti ih komadima krompira. Uzeti svinjsku mast jednu kašiku ili ko ne voli kocku putera i premazati pekač. Svaku papriku obaviti šnitom suve slanine.

  • Za bešamel na srednju vatru staviti puter da se otopi. Dodati brašno i propržiti minut dva da bude svetlo zlatna boja. Dodati soli. Postepeno, uz mešanje, dodati mleka i na laganoj vatri kuvati 7 minuta uz konstantno mešanje. Pred kraj dodati oraščić.

  • Poređati u pekač i peći na 170 stepeni oko 35 do 40 minuta.

  • Preliti bešamel sosom. Paprike su jako zgodne jer mogu da se jedu i tople i hladne. Prijatno!

 

Izvor: recepti.zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close