Pet vežbi da zaustavite diskus herniju

Pet vežbi da zaustavite diskus herniju

Strukovni fizioterapeut Vesna Lazović iz Centra za korektivnu gimnastiku kaže da se diskus hernija najčešće javlja kao posledica nepravilnog držanja, dugotrajnog sedenja, kao i naglih pokreta i podizanja teških predmeta

UKOLIKO patite od diskus hernije, jedini način da sprečite dalju progresiju bolesti i izbegnete odlazak na operaciju je da stalno vežbate i jačate mišiće kičmenog stuba.

Strukovni fizioterapeut Vesna Lazović iz Centra za korektivnu gimnastiku kaže da se diskus hernija najčešće javlja kao posledica nepravilnog držanja, dugotrajnog sedenja, kao i naglih pokreta i podizanja teških predmeta, uglavnom izmeđi 35. i 45. godine, a poslednjih godina i kod mlađih osoba.

– Suprotno dugogodišnjoj praksi kada se preporučivalo strogo mirovanje u ležećem položaju dok bolovi ne prođu, sada se savetuje kretanje, hodanje ili plivanje bez velikog napora koje neće dovesti do pogoršanja – kaže Vesna Lazović. – Ovaj stav u lečenju akutnog bola u leđima je rezultat dugogodišnjeg istraživanja koje je pokazalo da mirovanje ne donosi poboljšanje, a istovremeno dolazi do atrofije mišića koji drže kičmeni stub pa je oporavak mnogo sporiji.

Čim dođe do smirivanja bolova, posle nekoliko dana trebalo bi početi sa vežbanjem, ali isključivo po savetu lekara i pod nadzorom fizioterapeuta.

Vesna Lazović predlaže vežbe koje se preporučuju većini pacijenata u slučaju diskus hernije. Pored zaustavljanja diskus hernije, ove vežbe pomažu jačenju muskulature kičmenog stuba, naručito donjeg dela leđa.

Čelo na koleno

Lezite na leđa, savijte noge u kolenima. Obuhvatite koleno rukama, zategnite stopalo, privucite koleno ka grudima dok ga čelom ne dodirnete. Zadržite nekoliko sekundi, pa najpre spustite glavu, a onda i stopalo na pod. Vežbu radite naizmenično podizanjem levog i desnog kolena.

Podizanje opružene noge

Lezite na leđa sa opruženim nogama. Podižite jednu nogu, dok su leđa čvrsto oslonjena na podlogu. Zadržite ovaj položaju nekoliko sekundi, pa spustite. Vežbu radite naizmenično.

Podizanje ruku

Lezite na leđa, savijte noge u kolenima. Donji deo leđa čvrsto priljubite uz podlogu. Podižite ruke pored kolena i lagano ih spuštajte.

Koleno pored kolena

Lezite na leđa, savijte noge u kolenima. Opružite desnu nogu, zategnite u kolenu i stopalu. Opruženu nogu pomerajte ka grudima. Vratite koleno pored kolena, savijte nogu i spustite stopalo na podlogu. Vežbu radite naizmenično levom i desnom nogom.

Četvoronožni položaj

Zauzmite četvoronožni položaj. Istovremeno podižite ruku i suprotnu nogu. Vežbu radite naizmenično.

Napomena: Sve vežbe radite po 10 ponavljanja, od dva do tri puta dnevno

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close