Najviše zahteva za vantelesnu oplodnju u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini, Prijedoru i Rogatici

Najviše zahteva za vantelesnu oplodnju u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini, Prijedoru i Rogatici

U Republici Srpskoj je u 2018. godini odobren ukupno 641 zahtev za vantelesnu oplodnju, a prošlogodišnji troškovi za ove namene iznosili su 2,5 miliona KM

U REPUBLICI Srpskoj je u 2018. godini odobren ukupno 641 zahtev za vantelesnu oplodnju, a prošlogodišnji troškovi za ove namene iznosili su 2,5 miliona KM.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, za prvi pokušaj odobreno je 380 zahteva, za drugi 182, a za treći 73 zahteva.

Fond u celosti finansira tri postupka vantelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, a ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dete vantelesnom oplodnjom, takođe se svi troškovi refundiraju.

– Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS od 2011. godine zagovara kod jedinica lokalne samouprave da finansiraju ili sufinansiraju naredne postupke vantelesne oplodnje. U 2018. godini opštine i gradovi su imali ukupno 206 zahteva – saopšteno je danas nakon sednice Vlade RS.

Najveći broj zahteva za vantelesnu oplodnju bilo je Banjoj Luci, Trebinju, Bijeljini, Prijedoru i Rogatici.

Zahtev mogu da podnesu svi parovi kojima je ova procedura jedina mogućnost začeća. Kriterijumi za odobravanje se uglavnom odnose na medicinske indikacije. Tačnije, uslovi su dokazan sterilitet i da je par u braku ili vanbračnoj zajednici duže od dve godine.

U Republici Srpskoj je od 2007. godine postupkom vantelesne oplodnje rođeno više od 1.000 novorođenčadi, a od 2007. do prošle godine, bilo je ukupno oko 4.500 zahteva i za ove namene je u poslednjih devet godina izdvojeno oko 20 miliona KM.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close