Dezinformacije o smrti tinejdžerke širom sveta podstakle ŽESTOKU RASPRAVU O EUTANAZIJI

Dezinformacije o smrti tinejdžerke širom sveta podstakle ŽESTOKU RASPRAVU O EUTANAZIJI

Iako je živela samo 17 godina, holandska tinejdžerka Noa Pothoven napisala je memoare u kojima je opisala borbu sa posttraumatskim stresnim poremećajem, depresijom i anoreksijom nakon što je u detinjstvu seksualno zlostavljana i silovana. U autobiografiji, za koju je čak dobila priznanje, napisala je i da više nema razloga da živi.

Noa Pothoven knjiga

Sa 16 godina obratila se klinici za „okončanje života“ Levenseinde, u Hagu, kako bi se raspitala o mogućnostima za eutanaziju, a kako otkriva intervju koji je prošle godine dala lokalnom listu „Gelerlander“, zahtev joj je odbijen.

Prošle nedelje, posle višegodišnje borbe s psihičkim bolestima, najavila je na Instagramu da više ne uzima hranu i tečnost.

Holandski mediji su u nedelju javili da je Pothoven umrla u bolničkom krevetu kod kuće u Arhemu, nakon što je prestala da jede i pije.

Međutim, u satima i danima koji su usledili, niz svetskih medija objavio je neistinitu informaciju da je ona „eutanazirana u skladu sa zakonom“. Bila je to senzacionalistička verzija ionako tragične priče, koja se brzo proširila u svetu, izazvala debatu o moralnosti eutanazije i nametnula pitanja o tome kako je moglo da se desi da tako mladoj osobi dozvole da umre na taj način.

Nakon što je porodica potvrdila da njihova ćerka nije eutanazirana, već da je umrla, jer je prestala da uzima hranu i tečnost, postavlja se pitanje zašto su mediji objavili netačnu vest.

Kako je došlo do greške

Prema holandskom medijskom izveštaju, mnogi britanski mediji prvobitno su saznali za slučaj od agencije „Central European News“ (CEN), specijalizovane za tabloidne priče, koja je ranije optuživana za pružanje nepouzdanih informacija klijentima. Agencija, međutim, tvrdi da su neposredno nakon što su saznali da su u prvom izveštaju pogrešno predstavili smrt tinejdžerke, objavili novu priču, u kojoj su njenu smrt opisali kao „legalnu sivu zonu“.

Prema rečima Dajka Bošera, predstavnika Holandskog udruženja za doborovoljno okončanje života, koje je osnovalo „Levenseinde“, dobijanje dozvole složen je i dugotrajan proces, koji se odvija u skladu s kriterijumima definisanim holandskim zakonom. U više razgovora, podnosioci zahteva moraju da uvere lekara da je to njihova svojevoljna odluka, da su im patnje nepodnošljive, da su isprobali sve alternativne opcije i da su sposobni da razumeju težinu odluke.

U slučajevima kao što je ovaj, kada pacijent živi s psihičkom bolešću, proces je još složeniji, jer nije lako podneti dokaze. Od pacijenata kojima se odobri eutanazija u klinici „Levenseinde“ samo devet odsto psihički su bolesnici, dok svi ostali boluju od raka i drugih bolesti.

Burne rasprave širom sveta

Dezinformacije o smrti holandske tinejdžerke proširile su se od Australije do SAD, podstakavši debatu o moralnosti eutanazije, pogotovo u Italiji. Čak se i papa Franja oglasio na Tviteru:

– Eutanazija i asistirano samoubistvo su poraz za sve. Naša je dužnost da nikada ne napustimo one koji pate, da nikada ne dignemo ruke od njih, već da se staramo o njima i volimo ih kako bismo im vratili nadu.

Đorđa Meloni iz ekstremno desničarske partije „Braća Italije“, napisala je nakon deziformacija u vezi sa smrću tinejdžerke da je njena smrt „poraz čitave civilizacije, koja je prestala da brani život“.

Dajk Bošer smatra da neistinite priče o eutanaziji Noe Pothoven imaju za cilj da „upozore ljude da nikada ne pristanu na ovaj liberalni zakon… da naglase da je reč o klizavom terenu“.

 

Izvor: blic.rs

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close