Navala na tehničke fakultete

Navala na tehničke fakultete

Interesovanje za neke visokoškolske ustanove ogromno, prijavljuje se duplo više studenata nego što primaju. Lakše dolaze do posla, kompanije se otimaju za naše inženjere

Maturanti koji hoće da upišu neki od tehničkih fakulteta, ali i oni koji sebe u budućnosti vide kao lekare ili psihologe, moraće dodatno da se potrude da upišu neku od ovih visokoškolskih ustanova.

Godinama vlada veliko interesovanje za Elektrotehnički i Mašinski fakultet u Beogradu, zatim za Fakultet organizacionih nauka, IT smer na Matematičkom fakultetu, ali za Medicinski fakultet i Odeljenje za psihologiju na Filozofskom fakultetu. Na ove studijske programe prijavljuje se duplo više studeneta nego što ima mesta za upis.

– U poslednje tri godine na Mašinski fakultet prijavljivalo se više od hiljadu svrešenih srednjoškolaca, a razlog za toliko interesovanje je što je u Srbiji došlo do nove industrijalizacije, vidljiva je stopa rasta industrijske proizvodnje – kaže za „Novosti“ Radivoje Mitrović, dekan ovog fakulteta. Naš sagovornik ističe i da za našim inženjerima vlada prava pomama, kako u domaćim firmama tako i u inostranstvu.

– Kompanije se otimaju za naše inženjere, mi ih na tržištu nemamo dovoljno – ističe prof. Mitrović. – Naši inženjeri pokazali su se i kao dobri menadžeri ili ekonomisti, i za njih su veoma zainteresovani stranci koji kod nas otvaraju kompanije, jer dobijaju radnika koji zna da radi više poslova.

Na Mašinskom fakultetu ove godine akreditovan je novi smer – informacione tehnologije u mašinstvu, na koji će biti upisano 60 studenata – 20 na budžetu, a 40 samofinansirajućih.

NOVA PRAVILA U ŠKOLAMA PROTIV DISKRIMINACIJE: Ako dete odbije da sedi u klupi sa učenikom zbog izgleda ili nacionalne pripadnosti, sledi kazna

NI ŠKOLA, NI ULICA; JA UČIM SVOJU DECU DA JE OVIH 7 ČINJENICA VAŽNO

Ništa manje interesovanje nije ni za Elektrotehnički fakultet u Beogradu na koji se svake godine prijavi dva puta više maturanata nego što fakultet prima.

– Statistike pokazuju da se kod nas prijavljuje u proseku 1.200 budućih brucoša, pa toliko očekujemo i ove godine – kaže Milo Tomašević, dekan ETF. – Kao i prethodnih godina i ove ćemo organizovati probni prijemni ispit koji je planiran za subotu i to će nam biti neki pokazatelj koliko je interesovanje. Ipak, za „pravi“ prijemni prijavi se mnogo više dece, jer nisu svi u mogućnosti da dođu na probni.

Inače, prethodnih godina zbog velikog interesovanja, prijemni ispit za ovaj fakultet organizovan je u halama Beogradskog sajma.

U studentskoj službi Medicinskog fakulteta rečeno nam je da je prijavljivanje kandidata od 19. do 22. juna, prijemni za integrisane studije je 26. juna, a za sestrinstvo koje traje četiri godine prijemni se polaže 27. juna.

I na ovom fakultetu prethodnih godina prijavljivalo se i više od hiljadu budućih brucoša, pa i ove godine očekuju sličnu situaciju.

Takođe, i FON je i dalje omiljen među studentima. Dekani na čijim fakultetima je velika navala tvrde da je razlog što budući akademci koji završe te fakultete mogu brzo da se zaposle u zemlji i inostanstvu.

VAŽNI POSAO I PLATA
Dekani na čijim fakultetima je velika navala tvrde da je razlog što budući akademci koji završe te fakultete mogu brzo da se zaposle u zemlji i inostranstvu. Stručnjaci objašnjavaju da je ogromno interesovanje za upis na informatičke smerove rezultat tehnoloških promena i novih potreba tržišta rada. S druge strane, postoje i fakulteti na kojima ostaje slobodnih mesta, ranijih godina to su bili Poljoprivredni, Filološki, Šumarski…

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close