Stanovnik Srbije u proseku zadužen 1.163 evra

Stanovnik Srbije u proseku zadužen 1.163 evra

Iako kreditna zaduženost građana Srbije raste, pri čemu gotovinski krediti premašuju one stambene, naši građani su sa prosečnim dugom od 1.163 evra po stanovniku najmanje zaduženi u poređenju sa zemljama u regionu.


To su rezultati ankete koju je po bankama tradicionalno sprovela Narodna banka Srbije u prvom tromesečju ove godine, piše Politika.

Privreda, preduzetnici i građani trenutno duguju 2.372 milijarde dinara. Najzaduženija je privreda sa 1.332 milijarde, građani duguju 989 milijardi, a najmanje preduzetnici – 50 milijardi dinara, pokazuju podaci Udruženja banaka.

BROJ HITNE POMOĆI ISKLJUČEN ZBOG DUGA! Bruka i sramota u NOVOM BEČEJU

Građani i privreda sve više se zadužuju, a anketa pokazuje da je u ovom periodu bila povećana tražnja za kreditima.
Poslednji podaci pokazuju da je dug građana za gotovinske zajmove premašio onaj za stambene, jer za keš kredite trenutno duguju 425 milijardi, a za krov nad glavom 411 milijardi dinara.
Ipak, s dugom od 1.163 evra po stanovniku naši građani su najmanje zaduženi u poređenju sa susednim zemljama i onim bivše Jugoslavije.
U slučaju kredita stanovništvu najtraženiji su bili oni za kupovinu nepokretnosti, nabavku trajnih potrošnih dobara, a na trećem mestu su oni za refinansiranje postojećih obaveza.
Kompanije, s druge strane, traže zajmove za finansiranje obrtnih sredstava, kao i kapitalnih investicija. U pomenutom periodu najviše su se zaduživala mala i srednja preduzeća.
Banke očekuju da standardi po kojima će se odobravati krediti stanovništvu u drugom tromesečju budu ublaženi za gotovo sve vrste kredita. Izuzetak su devizno indeksirani gotovinski krediti i oni za refinansiranje, kažu u centralnoj banci.

Rastu plate, raste i zaduživanje

Rezultati ankete pokazuju da su kamate za kredite građanima, kao i prateći troškovi kredita smanjeni. Banke očekuju da će se kamate dodatno ublažiti, što je posledica jake konkurencije u bankarskom sektoru.
U tome što se građani sve više zadužuju nema ništa čudno, jer plate rastu, od početka godine povećane su u javnom sektoru što je dalo vetar u leđa novom zaduživanju.
Što se tiče privrede, rezultati ankete pokazuju da su banke produžile rokove otplate i blago povećale maksimalne iznose kredita preduzećima.

Isplata dugovanja majkama do kraja godine
Prema oceni banaka, veća konkurencija u bankarskom sektoru uticaće na ublažavanje kreditnih standarda privredi, a tome će doprinositi i pozitivna očekivanja banaka u pogledu opšte ekonomske situacije, a u manjoj meri i veća spremnost na preuzimanje rizika.

Izvor: Politika, Agencije

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close